Mijn zoon of dochter heeft autisme

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Mijn zoon of dochter heeft autisme

maart 28, 2022 Oudercoaching 0
abstract art circle clockwork

Autisme beïnvloedt de manier waarop iemand communiceert en met anderen omgaat. Het kan zich uiten in sociale vaardigheden, spraak en non-verbale communicatie.

Autisme spectrum stoornis (ASS), ik kom later terug op het woord “stoornis“, is de term die wordt gebruikt om een reeks van symptomen bij autisme te beschrijven.

Als u vermoedt dat uw kind autisme heeft, is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten en contact opneemt met deskundigen.

Dit blog helpt u autisme beter te begrijpen, zodat u uw kind de steun kunt geven die het nodig heeft.

Hoe weet u of uw kind autistisch is?

Er zijn een paar belangrijke dingen om naar te kijken wanneer u probeert vast te stellen of uw kind autisme heeft.

Ten eerste verschijnt autisme meestal voor de leeftijd van drie jaar. Als u merkt dat uw kind zijn of haar mijlpalen niet op tijd bereikt, zoals praten of lopen, of een andere ontwikkelingsachterstand heeft, is het de moeite waard om hem of haar na te laten kijken.

Bovendien kunnen kinderen met autisme moeite hebben met sociale interactie en communicatie. Ze kunnen oogcontact vermijden, moeite hebben met het begrijpen van lichaamstaal en moeite hebben emoties te begrijpen. Als u een van deze dingen bij uw kind opmerkt, is het belangrijk om met uw huisarts te praten.

Een ander voorbeeld is dat kinderen met autisme eindeloos lang bezig kunnen zijn met 1 taak, om het precies zo te krijgen zoals ze in het hoofd hebben. En dat doen ze met extreem sterke focus.

Hoe eerder u uw kind gericht kan gaan ondersteunen, hoe groter de kans is dat hij of zij een gelukkig leven zal leiden. Er zijn verschillende ondersteuningsplannen beschikbaar voor autisme, dus praat met uw huisarts over welke opties het beste zijn voor uw kind.

Met de juiste ondersteuning zal uw kind opbloeien.

Mijn kind heeft autisme, welke stappen kan ik nemen?

Er zijn verschillende oplossingen en ondersteuningsplannen beschikbaar voor autisme. De eerste stap is altijd om een nauwkeurige diagnose te krijgen, zodat u kunt begrijpen waar uw kind mee te maken heeft. Als u eenmaal een diagnose hebt, kunt u samen met de arts van uw kind een ondersteuningsplan ontwikkelen.

Dit kan het volgende omvatten:

 • genezing van hun trauma's (dmv progressive mental alignment)
 • gedragstherapie
 • spraaktherapie
 • medicatie
 • een hond aan uw gezin toevoegen
 • uw kind een instrument leren bespelen
 • klassieke muziek afspelen in de buurt van uw kind
 • opdrachten en spelletjes gericht op het stimuleren van verbindingen tussen alle hersenhelften

Kies uw woorden verstandig, autisme is geen stoornis, probleem, handicap of aandoening

Autistisch Spectrum Stoornis heeft het woord “stoornis” in zich. Een enorme blunder wat mij betreft. En een leugen.

Wanneer de diagnose autisme wordt gesteld, let dan op de woorden die je kiest. Wees attent in de manier waarop je praat over en met je kind over autisme.

Gebruik het labeltje autisme alleen als het echt nodig is, en doe dat op een positieve manier. Als autisme wordt gezien als een gebrek of stoornis, schaadt u mogelijk de ontwikkeling en toekomst van uw kind. Indirect leert uw kind dan dat er iets “mis” is met hem of haar.

Vermijdt woorden als stoornis. En verander uw perspectief van negatief naar positief en u zult versteld staan van wat er in de rest van het leven van uw kind, en van u, gebeurt.

Zie autisme als een eigenschap van uw kind. Niets meer of minder. En, het is wellicht een eigenschap waar uw kind voordeel van kan hebben.

Het verandert het hele perspectief. Kinderen die afwijken van de normen die de maatschappij stelt, lijden niet aan een stoornis of ziekte: Ze zijn.

Concluderend

In deze blog heb ik een positiever beeld proberen te geven over autisme, het begrijpen van autisme bij kinderen en wat je kunt doen als je vermoedt dat je kind autisme heeft.

Hier bespraken we hoe autisme kinderen kan beïnvloeden en waar u op kunt letten als u denkt dat uw kind autistisch is.

Met, wat mij betreft, het belangrijkste punt: Verander je perspectief over autisme van negatief naar positief. Dat verandert namelijk alles.

Als u vragen of zorgen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional. Zij kunnen u helpen autisme te begrijpen en de beste oplossingen voor uw kind en u te vinden.

Is uw kind “heel erg autistisch” en heeft u het gevoel dat bovenstaande blog behoorlijk te kort schiet? Kijk dan onderstaande video van Jac den Houting.

Wilt u vanuit deze inzichten ondersteuning? Neem contact met ons op:

  Inspirerende YouTube bronnen

  Het geweldige aan deze eeuw is natuurlijk internet, en dan vooral YouTube. Waarop je diverse volwassen autisten hoort en ziet praten over autisme. Hieronder een selectie van indrukwekkende verhalen.

  Alles wat je over Autisme weet, klopt niet – Jac den Houting

  Als autisten met autisten communiceren, is de kwaliteit van communicatie gelijk aan de kwaliteit van niet-autisten die met niet-autisten communiceren. Mix je de groepen, dan daalt de kwaliteit.

  Jac den Houting
  Autisme is een gave – Tyler Lagasse
  De overwachte gave: Muziek en autisme – Ze opent met de perfectionistische eigenschap van haar autistisch kind.
  Waarom mijn autistische kinderen niet genezen hoeven te worden – Vikie Shanks

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang gratis het boek

  Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

  en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte