Wat als je je overbodig voelt?

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Wat als je je overbodig voelt?

maart 20, 2022 Maatschappij 0
multicolor heart shaped candies

Wie heeft je straks nog nodig? Je overbodig voelen is een veel voorkomend probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niets belangrijks doet met je leven, of dat je alleen maar bezig bent met je dagelijkse bezigheden. Dit kan echt frustrerend zijn en je een ongelukkig gevoel geven. In deze blog bespreken we enkele oorzaken en manieren om je leven te gaan leven en je meer vervuld te voelen!

Wat zijn de oorzaken van een overbodig gevoel?

Er kunnen veel oorzaken zijn voor een gevoel van overbodigheid. Misschien zit je vast in een baan die je niet leuk vindt, of heb je het gevoel dat je niets zinvols met je leven doet. Het kan ook zijn dat je jezelf vergelijkt met anderen en het gevoel hebt dat je niet aan de verwachtingen voldoet. Wat de reden ook is, je overbodig voelen is een veelvoorkomend probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen.

Waarom AI het aantal mensen dat zich overbodig voelt doet toenemen.

AI speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven en de manier waarop we leven en werken. Naarmate AI meer taken begint te automatiseren, krijgen mensen het gevoel dat hun baan overbodig kan worden. Dit kan een beangstigende gedachte zijn die veel mensen zich overbodig laat voelen.

Hoewel het waar is dat AI uiteindelijk veel banen kan vervangen, is het belangrijk om te onthouden dat AI menselijkheid nog niet kan vervangen. Het tegendeel is voorlopig nog waar.

Met het groeiende aantal geautomatiseerde werkzaamheden, is er een toenemende behoefte aan menselijke kwaliteiten zoals interactie, empathie, en emotionele verbinding.

Meer redenen waarom het aantal mensen dat zich overbodig voelt toeneemt.

Een van de redenen is dat we in een steeds snellere wereld leven waarin het gemakkelijk is om het gevoel te hebben dat je niets doet met je leven dat belangrijk is. Een andere reden is dat we voortdurend worden gebombardeerd met berichten uit de samenleving die ons angstig maken en vervolgens vertellen dat we meer moeten doen, succesvoller moeten zijn en meer spullen moeten hebben. Dit kan ons het gevoel geven dat we niet goed genoeg zijn en dat ons leven zinloos is.

Een andere reden is de vergrijzing. Doordat de bevolking ouder wordt, naderen meer mensen het einde van hun werkzame leven. Dat kan een leeg gevoel geven.

Hoe kun je stoppen met je overbodig voelen.

De eerste stap is om vast te stellen waarom je je zo voelt. Zodra je de oorzaken kent, kun je beginnen ze aan te pakken. Onderzoek wat het overbodige gevoel triggert.

Een aantal vragen om het antwoord te vinden is:

 • Wanneer begon je je zo te voelen?
 • Is er vlak daarvoor iets ergs gebeurd?

Dit kan een aantal bewuste triggers aan het licht brengen.

Andere oplossingen voor een overbodig gevoel

Verander van baan of doe vrijwilligerswerk
Als je vastzit in een baan die je niet leuk vindt, is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Als je het gevoel hebt dat je niets zinvols met je leven doet, probeer dan vrijwilligerswerk te doen of een hobby te beginnen.

Stop jezelf te vergelijken met anderen
Als je jezelf vergelijkt met anderen, herinner jezelf er dan aan dat iedereen op zijn eigen reis is en dat er geen “juiste” manier is om te leven. Begin met jezelf te vergelijken, met wie je gisteren was.

Conclusie

Als je je overbodig voelt, onthoud dan dat je niet alleen bent en dat er stappen zijn die je kunt nemen om je leven weer te gaan leven.

Welke andere oplossingen hebben jou geholpen om je niet meer overbodig te voelen? Deel ze hieronder! Heb je behoefte om met iemand te sparren over dit gevoel? Bel dan 06 2523 4901 of neem contact op met het formulier hieronder.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang gratis het boek

  Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

  en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte