Mijn Kind Heeft Roos: Mogelijke Oorzaken & Oplossingen

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Mijn Kind Heeft Roos: Mogelijke Oorzaken & Oplossingen

maart 21, 2022 Kindercoaching 0
cute girl doing high kick

Als je kind plotseling last krijgt van roos, kan dat verontrustend zijn. Wat kan de oorzaak zijn? Is er iets wat je kunt doen om het te verhelpen? In dit blog gaan we dieper in op de oorzaken van roos bij kinderen en geven we een aantal tips om er vanaf te komen.

Mogelijke oorzaken van roos

Roos kan door een aantal verschillende dingen worden veroorzaakt. Een veel voorkomende oorzaak is een droge huid. Dit kan het gevolg zijn van weersomstandigheden, zoals koude, droge lucht. Het kan ook worden veroorzaakt door te vaak wassen, te weinig drinken of het gebruik van agressieve shampoos. Als de hoofdhuid van je kind erg droog is, kan dit de oorzaak van de roos zijn.

Een andere veel voorkomende oorzaak van roos is een schimmelinfectie. Dit komt vaker voor bij kinderen met een vette huid of die veel zweten. Als de hoofdhuid van je kind jeukt en rood is, kan dit een teken zijn van een schimmelinfectie.

Tenslotte kan ook stress een oorzaak van roos zijn. Dit komt bij kinderen niet zo vaak voor als bij volwassenen, maar het kan wel een factor zijn. Als je kind de laatste tijd veel stress heeft gehad, kan dit de oorzaak van roos zijn.

Mogelijke oplossingen voor roos

Als je denkt dat de roos van je kind het gevolg is van een droge huid, let dan eerst op het eet en drinkpatroon van je kind. Voldoende water drinken en gezond eten kunnen wonderen verrichten. Verder kun je proberen een zachte, hypo-allergene shampoo te gebruiken. Je kunt ook proberen een vochtinbrengende conditioner of olie op de hoofdhuid te gebruiken.

Als deze huismiddeltjes niet werken, of u denkt dat het veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie, ga dan naar de huisarts. Die kan je een antischimmelmiddel voorschrijven, dat de infectie kan genezen.

Wordt de roos van uw kind door stress veroorzaakt? Dan is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak van de stress is en te proberen uw kind te helpen het stressniveau te beheersen. Stress, vooral als die aanhoudend is, is zeer vervelend en u moet er direct actie op ondernemen om te voorkomen dat het kind in het verdere leven gevoelig blijft voor stress.

Wil uw kind niet met u praten over de oorzaak, lukt dit niet of is er een andere drempel? Dan kunt u twee dingen doen: schakel opa of oma in. Dit werkt soms verbazingwekkend goed. Mocht dit geen optie zijn, dan kunt u een leerkracht of een coach inschakelen. Tegelijkertijd kunt u ook ontspanningstechnieken met uw kinderen proberen, zoals yoga of meditatie.

Samenvattend

Roos wordt over het algemeen veroorzaakt door:

 • Droge huid;
 • Infectie;
 • Stress.

Afhankelijk van de oorzaak kunnen deze dingen helpen van de roos af te komen:

 • Genoeg water en gezond eten en drinken;
 • Hypo-allergene shampoo zonder chemische toevoegingen;
 • Vochtinbrengende conditioner, tevens hypo-allergeen en zo natuurlijk mogelijk;
 • Een bezoek aan de huisarts in geval van schimmelinfectie;
 • De oorzaak van stress opsporen bij het kind, en het wegnemen, indien gewenst met een coach.

Hopelijk helpen deze tips je om van de roos van je kind af te komen, zodat je de roos de deur uit trapt šŸ˜‰

Als het probleem aanhoudt, of als je kind last lijkt te hebben van ongemak, is het altijd het beste om de huisarts te raadplegen. Denk je dat het probleem door stress komt, neem dan contact met ons op via 06 2523 4901 of vul het formulier hieronder in:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang gratis het boek

  Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

  en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte