Paniekaanvallen: Zo voorkom je een paniekaanval

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Paniekaanvallen: Zo voorkom je een paniekaanval

maart 18, 2022 Kindercoaching 0
young woman with book in autumn park

Als je ooit een paniekaanval hebt gehad, weet je hoe beangstigend dat kan zijn. Je hebt misschien het gevoel dat je een hartaanval krijgt of dat je gek wordt. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van paniekaanvallen en hoe kun je ze in de toekomst voorkomen? In dit blogbericht bespreken we de oorzaak van paniekaanvallen en enkele tips hoe je ze kunt voorkomen.

Wat veroorzaakt paniekaanvallen?

Paniekaanvallen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren. Ze kunnen worden uitgelokt door stress, angst, medische aandoeningen of medicijnen. Als je gevoelig bent voor paniekaanvallen, is het belangrijk om te bepalen wat jouw triggers zijn en te proberen ze te vermijden.

Hoe kunt u triggers identificeren?

Een set goede vragen om mee te beginnen is:

  1. “Wanneer begon het gevoel?”
  2. “Is er iets verontrustends gebeurd vlak daarvoor?”

Die twee vragen kunnen je direct helpen om een aantal van je meer bewuste triggers te onthullen en te onderzoeken. Het is een goed begin.

Waar het een grotere uitdaging wordt, is het vinden van je onderbewuste triggers.

Onderbewuste triggers?

Je hersenen werken volgens een aantal universele regels.

  • Onze hersenen verwerken informatie in het nu;
  • Onze hersenen associëren de informatie met eerdere gebeurtenissen. Je ervaringen in het nu worden verbonden met alle eerdere ervaringen;
  • Ons brein associeert de informatie dus ook met de gevoelens die bij die eerdere ervaringen horen;
  • Ons brein kan niet anders dan de gevoelens van die eerdere ervaringen oproepen tijdens de nieuwe ervaring.

Lees de bovenstaande 4 punten langzaam en herhaaldelijk. Laat het op je inwerken.

Hieronder staat een voorbeeld dat velen van ons hebben ervaren. Het zal je laten zien dat dit inderdaad de manier is waarop de hersenen werken.

Een voorbeeld van onderbewuste triggering

Stel je voor dat je klaar staat om een kamer binnen te lopen waar een verjaardagsfeestje wordt gevierd. Je voelt je geweldig en opgewonden, het feest zal heel leuk worden. Al je vrienden zullen er zijn.

Je doet de deur open en om de een of andere reden is je opwinding meteen verdwenen en voel je je plotseling vreselijk. Je ervaart een stemmingswisseling.

Wanneer je de kamer scant, merk je dat er een vroegere vriend is die je niet verwachtte. Een vriend die je nooit meer hebt gesproken sinds je 10 jaar geleden de controle verloor, een fikse ruzie met hem had en je neus brak.

Zo werkt het

Je hebt net informatie verwerkt (de vroegere vriend) die verbonden is met een vreselijke ervaring uit het verleden (een gevecht 10 jaar geleden met gebroken neus als gevolg). En de gevoelens die bij die ervaring horen zijn door je lichaam geactiveerd.

En die gevoelens moeten ook geactiveerd worden: Je hersenen beschermen je door je te waarschuwen dat er iemand aanwezig is, die je pijn heeft gedaan.

Maar op dit moment is het gevoel ongewenst en onnodig omdat er geen gevecht meer zal zijn. Het is veel waarschijnlijker dat jullie een verzoeningsgesprek zullen hebben.

Triggers vinden en ze uitschakelen

Met een PMA-coach onderzoek je gebeurtenissen zoals deze. Gebeurtenissen die heftig voor je waren en veel van de triggers die daarbij horen.

Als je je bewust wordt van de gebeurtenissen en je reacties daarop, begin je te begrijpen waar je gedrag vandaan komt. Dit feit op zich zal er voor zorgen dat de triggers aan kracht verliezen. Omdat je ze nu hebt ervaren en verwerkt in een niet-bedreigende situatie. Een situatie waarin je de volledige controle hebt. Je gedrag verbetert hierdoor snel, waardoor je minder paniekaanvallen krijgt.

Hoe stress te verminderen

Verlaag direct je stressniveau tot wel 65% en ontspan, door naar de onderstaande muziek te luisteren.

  • Sporten;
  • Mediteren;
  • Diep ademhalen;
  • Socialiseren.

Tot slot, zorg ervoor dat je gezond blijft en laat je regelmatig controleren. Paniekaanvallen kunnen soms worden veroorzaakt door medische aandoeningen, dus het is belangrijk om een aandoening en/of medicijnen uit te sluiten als oorzaak.

Denk jij dat je last hebt van paniekaanvallen? Welke tekenen heb je waargenomen? Deel je verhaal hieronder of neem contact met ons op via 06 2523 4901.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontvang gratis het boek

    Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

    en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte