Misofonie Behandeling & Oorzaak
Iemand heeft misofonie als hij of zij een overdreven heftige reactie heeft op specifieke, normale geluiden. Je kunt dan slecht of niet tegen bepaalde geluiden.
Na het lezen van dit stuk, snap je wat misofonie (zeer waarschijnlijk) veroorzaakt en hoe je er vanaf komt! Wil je eerst weten of je misofonie hebt, en hoe erg? Doe hier de misofonie test (duurt 1 minuut).
Het hoeft dus geen levenslange aandoening te zijn waar geen genezing voor is. In dit artikel lees je hoe het zit.
Misofonie betekent letterlijk “haat van geluid”. Iemand met misofonie wordt van bepaalde normale geluiden extreem geïrriteerd, boos of een krijgt er een ander vervelend gevoel van.
Denk aan het geluid van de gesp van een riem, een likkende hond, trillen met een been, tikken met de vingers, klikken van een pen, eten van chips of een smakkend kind.
Waardoor je van de kook raakt. Vaak is het een specifiek persoon waarbij een misofoon last heeft van deze gevoelens.
Goed nieuws, er zijn twee werkende behandelingen voor. Lees verder om de oorzaak van en de oplossing voor misofonie te ontdekken.
Index
- Oorzaak
- Trauma
- Behandeling Miles Barn
- Behandeling AMC
- Vergoeding
- Geen erkende stoornis
- Hoe behandelen?
- Verband autisme?
- Verband AD(H)D?
- Verband depressiviteit?
- Erfelijk?
- EMDR
- Kan misofonie verdwijnen?
- Blootstelling (exposure) geen goed idee
- Noise cancelling headphones geen goed idee
Boeken en Bronnen
1. De Oorzaak van Misofonie

Tot voor kort was de oorzaak van misofonie niet bekend. En was er geen behandelmethode. Maar dat is allemaal veranderd door het Unified Brain Model, ontdekt door Jacob Korthuis.
De overgevoeligheid voor bepaalde geluiden is een reactie van je overlevingssysteem. Dit doet je brein automatisch.
Naar aanleiding van overeenkomsten in het nu, met vervelende gebeurtenissen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn.
Eenvoudig gezegd: De oorzaak zijn slecht verwerkte pijnlijke of angstige ervaringen.
De geluiden en andere prikkels waartegen je de weerzin ervaart, zijn verbonden aan die gebeurtenissen.
En omdat het pijnlijke ervaringen zijn, kun je je die ervaringen vaak niet of deels niet herinneren. Waardoor je je er niet bewust van bent. En juist voor die ervaringen is bijvoorbeeld EMDR niet effectief.
Lees verder voor een voorbeeld, waarbij je direct zult aanvoelen: ja, zo werkt het.
2. Zijn het trauma's?
Bij trauma denken veel mensen aan grote dingen, zoals ongelukken of een traumeheli. Trauma is echter simpelweg een ander woord voor “verwonding”.
Een verwonding is het gevolg van stress, geweld of kracht van buitenaf (fysiek of mentaal).
Deze wondjes kunnen lichamelijk en mentaal zijn. Een ruzie aan de eettafel waarbij de stress over de drempel gaat bij iemand. Ook dat levert soms mentale wondjes op.
Hieronder lees je het voorbeeld hoe zo'n verwonding ontstaat, en waarom.

3. Behandeling misofonie
Een behandelmethode die misofonie oplost is Progressive Mental Alignment. PMA werkt overal, ook via FaceTime/videobellen.
De methode hebben we te danken aan de ontdekking van het Unified Brain Model door Jacob Korthuis.
Met PMA, een vraagtechiek, verwerk en repareer je pijnlijke gebeurtenissen uit je leven, ook de gebeurtenissen die weggedrukt zijn of die je je niet kunt herinneren.
Dat dit zo werkt, is eenvoudig te begrijpen met dit voorbeeld.
Stel je voor dat een kind zich niet lekker voelt tijdens het eten. Papa en mama willen dat het kind het bord leeg eet. Ze eten uiensoep.
De spanning aan tafel loopt op, papa is erg streng. Dat bord moet leeg! Geïrriteerd ademend, en boos kijkend dwingt de vader het kind de uiensoep op te eten. Mama doet er nog een schepje bovenop: eten kreng!
Het kind kan in deze situatie, omdat het zich ziek voelt en instinctief weet dat het niet moet eten, hoge stress ervaren. Het kind is simpelweg ziek, en spuugt de uiensoep uit!
Het kind ervaart in deze situatie grote mentale druk, pijn en angst. Niet alleen is het kind ziek, ook heeft het kind overgegeven en dat vinden papa en mama zo verschrikkelijk vies! Wat zal er nu gebeuren?
Het kind zal deze ervaring opslaan in het lichaam. Om deze druk, pijn en angst in de toekomst te voorkomen. Hoe het brein en lichaam dit opslaat, hangt helemaal van het kind zelf af.
Het kan heel goed dat het kind het heftige ademen van de vader, als waarschuwingssignaal opslaat. Of de boze blik. Of beiden. Of de woorden “eten kreng” van mama.
Als de vader bij een volgende keer aan tafel, op dezelfde manier gaat ademen of kijken, wordt het kind dan direct meer alert.
Dat gaat automatisch. Want het zijn signalen dat een pijnlijke situatie zich kan gaan voordoen. En daarvoor wil het kind zichzelf beschermen.
De kans dat dit kind met veel plezier uiensoep eet in de toekomst, is erg klein.
Je lichaam traint zichzelf met deze reacties, om te voorkomen dat je dezelfde pijn en angst nogmaals ervaart. Dat gaat automatisch.
Je lichaam kan je hierdoor in de toekomst alert maken, om te voorkomen dat dezelfde pijn, zoals bij de eerdere gebeurtenis, weer ervaren wordt.
Nu je dit zo leest, zul je intuïtief aanvoelen dat je lichaam en hersenen inderdaad zo werken. Iedereen kent wel voorbeelden.
Dit mechanisme is prachtig, het voorkomt pijn en angst. Maar zit soms enorm in de weg. Bijvoorbeeld als er prikkels zijn, zonder dat er kans op pijn of angst is.
Lang verhaal, maar: zo ontstaat misofonie. Het lichaam maakt je alert, en heeft daar een goede reden voor: pijn of angst uit het verleden.
Bij misofonie worden deze geluiden de prikkels die jou in de weg zitten. Dit kunnen we gelukkig goed helen. Door dit soort ervaringen op te sporen en vervolgens snel en goed te verwerken, stopt de misofonie. Dit is zo, omdat je met de PMA vraagtechniek geweldig oude pijn en angst kunt helen. Vooral die ervaringen waarvan jij je niet eens meer bewust bent.
De PMA aanpak werkt snel en goed en voor volwassenen en kinderen: Hoe jonger je bent, hoe sneller de misofonie behandeling werkt.
Heb je last van misofonie, of ken je iemand die er last van heeft? Neem nu contact met ons op via 06 2523 4901 of vul het onderstaande formulier in of plan een kennismakingsgesprek in door op de blauwe knop te drukken.

4. De Behandeling van Misofonie bij het AMC
Er was tot voor kort geen bewezen werkende behandeling voor misofonie. Diagnose en behandeling van misofonie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, mede om die reden.
Het Amsterdam UMC heeft een methode ontwikkeld om misofonie te behandelen. Een behandeling die intensief is, en je gedurende een langere periode een half uur tot een uur per dag kost.
De behandeling doet verschillende dingen. Het pakt niet de oorzaak aan, maar leert je ermee om te gaan door onder andere ontspanningsoefeningen, stressmanagement en de specifieke geluiden waar je zo op reageert te koppelen aan andere, positievere geluiden (contra-conditioneren).
De behandeling is effectief bij circa 3 op de 4 mensen. Helaas is er sinds april 2022 geen plek meer: Er is een inschrijfstop.
Dat geeft aan hoe groot de behoefte is aan behandeling. Overigens een tip: exposure, jezelf blootstellen aan de geluiden of bijbehorende prikkels zonder er verder iets mee te doen moet je bij misofonie NIET toepassen. Dat verergert het als je er verder niks mee doet. En je kunt er juist zoveel mee doen.
5. Wordt het Miles Barn Misofonietraject vergoed?
Ja, je kunt de kosten soms vergoed krijgen vanuit het persoonsgebonden budget dat je aanvraagt bij de gemeente waar je woont. Hier kun je lezen hoe je voor jou, of je kind, het PGB aanvraagt.
6. Misofonie geen erkende psychische stoornis
Vreemd dat misofonie nog altijd geen erkende psychische stoornis is. Want zodra we dat wel erkennen, betekent het dat de oorzaak van misofonie mede psychisch is. En zoals je hierboven hebt gelezen, is dat ook zo: de oorsprong ligt in pijnlijke ervaringen die niet goed verwerkt zijn, gecombineerd met jouw specifieke DNA. Uitgezonder is natuurlijk als de oorzaak lichamelijke schade is, zoals schade aan de gehoorgang.
7. Hoe behandel je misofonie?
Je kunt diverse aanpakken kiezen, maar de aanpak die wij hanteren om misofonie bij de kern op te lossen is progressive mental alignment: Heel de onderliggende mentale verwonding(en). We gebruiken geen contra-conditioneren, geen exposure, geen hypnose, geen EMDR en geen coping methodieken zoals in cognitieve gedragstherapie worden gebruikt.
8. Is misofonie onderdeel van autisme?
Dat zou kunnen, maar we kijken bij Miles Barn naar jou als individu, en niet naar labeltjes die op je zijn geplakt. Het gaat erom hoe jij leeft, en wat je ervaren hebt in je leven. En daar gaan we mee aan de slag.
Er is momenteel nog niet veel bekend over het verband tussen misofonie en autisme, maar er zijn wel enkele studies die een verband suggereren.
Uit sommige onderzoeken is gebleken dat mensen met autisme vaker last kunnen hebben van misofonie dan mensen zonder autisme. Dit zou kunnen worden verklaard doordat mensen met autisme mogelijk gevoeliger zijn voor zintuiglijke prikkels, waaronder geluid. Ze kunnen bijvoorbeeld meer moeite hebben om achtergrondgeluiden uit te filteren en zich te concentreren op specifieke geluiden die ze storend vinden.
Er is echter nog geen eenduidig bewijs dat aantoont dat er een causaal verband is tussen misofonie en autisme. Meer onderzoek is nodig om de relatie tussen deze aandoeningen verder te begrijpen. Het is ook belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met autisme last hebben van misofonie en dat deze aandoening ook bij mensen zonder autisme kan voorkomen.
9. Is er een verband tussen misofonie en AD(H)D?
We kijken bij Miles Barn naar jou als individu, en niet naar labeltjes die op je zijn geplakt. Het gaat erom hoe jij leeft, wat je ervaren hebt in je leven en welke emoties daaraan verbonden zijn in jouw brein en lichaam. Daar gaan we mee aan de slag.
Sommige onderzoeken suggereren dat mensen met ADHD een grotere kans hebben om ook misofonie te hebben. Het is echter niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is tussen de twee aandoeningen, of dat ze simpelweg vaak samen voorkomen. ADHD wordt vaak gekenmerkt door problemen met aandacht en concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit, terwijl misofonie wordt gekenmerkt door een intense en overdreven reactie op specifieke, normale geluiden.
Het is mogelijk dat de gevoeligheid voor specifieke geluiden, die vaak wordt ervaren door mensen met misofonie, ook kan worden ervaren door mensen met ADHD, waardoor deze geluiden extra storend zijn voor hen. Een andere mogelijkheid is dat beide aandoeningen voortkomen uit een gemeenschappelijk onderliggend mechanisme, zoals problemen met sensorische informatieverwerking in de hersenen.
Meer onderzoek is nodig om de relatie tussen misofonie en ADHD verder te begrijpen. Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle mensen met ADHD last hebben van misofonie, en dat deze aandoening ook kan voorkomen bij mensen zonder ADHD.
10. Is er een verband tussen depresiviteit en misofonie?
Er lijkt een verband te zijn tussen depressiviteit en misofonie, hoewel de aard van dit verband niet volledig duidelijk is en er meer onderzoek nodig is om de relatie tussen beide aandoeningen beter te begrijpen. Beschouwen we vanuit het Unified Brain Model van Jacob Korthuis de aard van het verband, dan is het overduidelijk dat er een verband is. De oorzaak zit in slecht verwerkte negatieve levenservaringen waaraan veel fysiologie (gevoel, emotie en reactie van het lichaam daarop) is verbonden.
Als u denkt dat u symptomen van een van beide aandoeningen vertoont, raadpleeg dan uw huisarts of een gekwalificeerde geestelijke gezondheidsprofessional van Miles Barn voor evaluatie en behandeling.
11. Is misofonie erfelijk?
Misofonie is erfelijk, maar je hoeft het niet te erven. Die nuance is heel belangrijk. We weten vanuit het meest recente onderzoek, dat gevoel invloed heeft op welke “schakels” in ons DNA aan en uit staan. En gevoel wordt beinvloed door wat je meemaakt in het leven, en hoe mensen in je omgeving daarop reageren.
Lossen jouw ouders dingen op waardoor hun gevoel en gedrag verbeterd, dan is de kans ineens veel kleiner dat je de negatieve effecten overerft (als je daarna verwekt wordt). Zo zal hun gedrag in vergelijkbare situaties die zij zelf als kind hebben meegemaakt, sterk verbeteren. Waardoor ze dingen niet aan jou overdragen in jouw opvoeding.
En tegelijkertijd kun jij in het nu, dingen oplossen waardoor jouw gevoel (balans) verbeterd. Waarna de kans dat jouw kinderen negatieve gevolgen van de dingen die je hebt opgelost overerven, veel kleiner is geworden.
Zo doorbreek je negatieve cirkels van gevoel en gedrag die soms decennia lang actief zijn in families.
Bovenstaande kan lezen als abracadabra, en zelfs ongeloofwaardig overkomen. Maar sinds ongeveer 2020 weten we zeker, wetenschappelijk onderbouwt, dat gevoelens ons DNA rechtstreeks beinvloeden.
Het voert te ver dit hier uit te leggen, daarvoor kun het boek van Miles Barn oprichter Emiel ten Hoor hier bestellen.
12. Is EMDR een goede behandelmethode?
EMDR heeft waarde, maar werkt beperkt. EMDR werkt alleen op ervaringen waarvan jij je bewust bent.
Het zijn juist de ervaringen waaraan veel emoties verbonden zijn waarvan jij je niet meer bewust bent, die de ergste verstoringen in jouw lichaam en brein veroozaken. Bij die ervaringen kun je met progressive mental alignment wel komen, doordat PMA in de vraagtechniek jouw zintuigen en fysiologie als uitgangspunt neemt. Met PMA los je in bredere, holistische zin, problemen op.
13. Kan misofonie verdwijnen?
Misofonie kan verdwijnen. Je hoeft er niet je leven lang mee rond te lopen.
14. Is blootstellen aan de geluiden een goede behandelmethode?
Blootstelling is geen goede behandelmethode als dit niet samen met bijvoorbeeld progressive mental alignment tijdens herbeleving gebeurd om de negatieve lading van de prikkels en situaties af te halen.
Blootstelling zonder verwerking verergert jouw misofonie en raden we af.
15. Is boosheid het enige gevoel dat misofonie oproept?
Iedere andere emotie kan opgeroepen worden. Vluchten, weg willen uit de ruimte waar het geluid is, is een andere veel voorkomende reactie.
Geluidsprikkels kunnen gelukkig ook heel positief werken. Denk maar eens aan iemand die “ik hou van je” tegen je zegt, het geluid van een kus, of aan een liedje waar je een hele mooie herinnering aan hebt of veel energie van krijgt.
Zodra je dat (liedje) hoort, wordt het gevoel en gedrag van die herinnering weer opgeroepen. Daarom kun je zo'n liedje dan vaak eindeloos blijven luisteren.
Dit is van belang om te beseffen, want je hebt dus gelukkig ook heel veel prikkels waar jij je juist beter van gaat voelen. En van die positieve prikkels wordt jij je door progressive mental alignment ook steeds beter bewust. Dit noemen we “samenwerken met je vriendmechanisme”.
15. Zijn noise cancelling headphones, white noise, braun noise, pink noise een goede oplossing?
Nee en we passen ze niet toe, en adviseren je deze maatregelen alleen in noodgevallen toe te passen. Dit zijn allen coping methoes, kortom: trucjes om met de misofonie om te gaan. Je lost misofonie er niet mee op, want je heelt de onderliggende wondjes en conditionering niet. Ze kunnen op korte termijn zinvol zijn om negativiteit aan tafel tijdelijk op te lossen. Maar op lange termijn ervaren cliënten dat het gebruik van noise cancelling of witte/bruine/roze ruis de misofonie in gevallen verergert zodra ze deze maatregelen niet gebruiken.
Boeken en bronnen:
ARTIKEL: Misofonie geen erkende stoornis
ARTIKEL: Amsterdam UMC Psychiatrie Misofonie
ARTIKEL: EMDR mogelijk goede behandelmethode misofonie
BOEK: The Unified Brain Model boek
BOEK: Innerlijke Macht – Leer de progressive mental alignment techniek
BOEK: Misofonie Hulpboek van Arnoud van Loon & Marthe van der Pol
RESEARCH: Dr. Kumar Newcastle University – Misofonie ook geactiveerd door visuele triggers zoals gezicht, mond & keel https://www.jneurosci.org/content/41/26/5762
VIDEO: De invloed van emoties op DNA (en dus ziekte) – Pierre Capel in gesprek met Marlies Dekkers https://www.youtube.com/watch?v=H8VOdtNewWg
Één antwoord
Wil je testen of je misofonie hebt? Doe hier de test.
We beschouwen tinnitus (piep in het oor / oorsuizen) niet als misofonie, maar het is wel met dezelfde methode net zo succesvol te behandelen.
De definitie van tinnitus is een geluid horen dat er eigenlijk niet is. Die definitie is fout: je hoort het geluid, dus is het er. Zo simpel is het. Tinnitus is het gevolg van een onverwerkte mentale pijn (als er geen lichamelijke oor zaak te vinden is) die nog actief is in je lichaam. Door deze mentale pijn inclusief de triggers op te sporen en te verwerken, verdwijnt de tinnitus.