MISOFONIE BEHANDELING

Neem Contact Op

Heb je ooit ondraaglijke irritatie of woede gevoeld bij het horen van alledaagse geluiden zoals kauwen of ademhalen? Dit fenomeen, bekend als misofonie, kan diep ingrijpen in je dagelijks leven. Onze unieke benadering helpt je de oorzaken van je reacties te ontdekken en opnieuw te interpreteren.

WAT IS MISOFONIE?

Misofonie ontstaat wanneer alledaagse geluiden extreme emotionele reacties oproepen. Door te identificeren wat deze reacties triggert en terug te gaan naar eerdere levenssituaties, kunnen we de oorsprong van je misofonie aanpakken.

HOE ONTSTAAT MISOFONIE?

Stel je voor dat een kind zich niet lekker voelt tijdens het eten omdat het ziek wordt. Papa en mama willen dat het kind het bord leeg eet. Ze eten uiensoep. De spanning aan tafel loopt op, papa is erg streng. Dat bord moet leeg!

Geïrriteerd ademend, en boos kijkend dwingt de vader het kind de uiensoep op te eten. De moeder doet er nog een schepje bovenop: eten kreng!

Het kind kan in deze situatie, omdat het zich ziek voelt en instinctief weet dat het niet moet eten, hoge stress ervaren. Het kind is simpelweg ziek, eet de soep, geeft over en spuugt zo de uiensoep uit!

Het kind ervaart in deze situatie grote mentale druk, pijn en angst. Niet alleen is het kind ziek, ook heeft het kind overgegeven en dat is zo verschrikkelijk vies! Wat zal er nu gebeuren?

Het kind zal deze ervaring opslaan in het lichaam. Om deze druk, pijn en angst in de toekomst te voorkomen. En omdat dit aan de eettafel is, is de kans groot dat vergelijkbare situaties zich in de toekomst voor dit kind zullen herhalen.

Waardoor bijvoorbeeld het kind het heftige ademen van de vader als waarschuwingssignaal opslaat. Of de boze blik. Of de woorden “eten kreng” van de moeder. Of de intonatie van de stem. Of de smaak van de soep. Of iets anders.

De kans dat dit kind uiensoep lust in de toekomst, is in ieder geval erg klein.

Hoe de ervaring wordt opgeslagen hangt volledig af van hoe het kind de situatie ervaart. Als de vader bij een volgende keer aan tafel bijvoorbeeld op dezelfde manier gaat ademen, wordt het kind direct meer alert. Puur door de veranderende ademhaling van de vader.

Dat gaat volledig automatisch. Het zijn voor het kind nu signalen dat een stressvolle situatie zich kan gaan voordoen. En daarvoor wil het lichaam het kind beschermen. Het kind is zich hier niet van bewust. Het gaat automatisch.

Het lichaam traint zichzelf door allerlei zintuiglijk waargenomen prikkels op te slaan inclusief de gevoelens die deze prikkels hebben opgeroepen. Dat doet het om je in de toekomst weg te houden van stress en pijn.

Het brein wordt zo niet alleen associatief, maar tevens voorspellend. Het is levenservaring.

Het lichaam maakt je voortaan alert bij bepaalde prikkels, om te voorkomen dat dezelfde stress, zoals bij die eerdere gebeurtenis, weer ervaren wordt. Hoe meer prikkels er aanwezig zijn, hoe heftiger de waarschuwing.

En dit is mooi. Het is levenservaring die je kan redden. Maar soms is het vervelend, bijvoorbeeld als alertheid helemaal niet nodig is bij bepaalde prikkels.

De meeste mensen zijn zich helemaal niet bewust dat het lichaam en brein dit zo doen. Je lust, in dit voorbeeld, als volwassene bijvoorbeeld geen uiensoep. Maar je weet niet dat dit komt door iets wat je hebt meegemaakt als kind.

Deze kennis dat het lichaam zichzelf traint door prikkels en fysiologie aan elkaar te koppelen is de basis van onze aanpak. We maken gebruik van de associatieve kracht van het brein en de fysiologische kracht van het lichaam. Dit noemen we Associative Brain Therapy of, dit staat ook bekend Progressive Mental Alignment.

HOE BEHANDELEN WE MISOFONIE?

Onze aanpak gaat verder dan het simpelweg herkennen van geluidsprikkels. We verkennen samen je verleden en ervaringen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van misofonie.

Dit proces vermindert de emotionele impact van geluiden en andere prikkels, waardoor je reactie erop verandert en de negatieve invloed van deze prikkels op je leven vermindert.

Sinds 2020 heeft Miles Barn meer dan 20 mensen met misofonie geholpen. Je doet iedere 2 weken een sessie, tot de misofonie verdwenen is. Het aantal sessies dat je nodig hebt verschilt per persoon, meestal zijn het er meer dan 2 en minder dan 12.

Je doet en leert een vraagtechniek om je eigen stress te verlagen. Bovendien leer je 2 ademhalingsoefeningen die we combineren met een EMDR gerelateerde oefening met je ogen. Als laatste leer je 1 trommeloefening met je vingers.

We gebruiken geen exposure: je wordt niet geconfronteerd met de geluiden. We gebruiken ook geen "doekjes tegen het bloeden" zoals bruine/paarse ruis of noise cancelling omdat ze in de praktijk de problemen verergeren als je er geen beschikking over hebt.

Met praattechniek en de 3 oefeningen doen we 2 dingen:


  1. Directe verlaging van de negatieve gevoelens in je lichaam, kun je op ieder moment inzetten, met de oefeningen.
  2. Permanente verlaging van de negatieve gevoelens in je lichaam door de oorzaken weg te nemen via de praattechniek.
HEB IK MISOFONIE?

Om te bepalen of je misofonie hebt, kun je snel beoordelen hoe geluiden en gerelateerde triggers je beïnvloeden door online een misofonie test te doen. Klik hier voor de misofonie test van 1 minuut. Dit helpt je te begrijpen in welke mate geluiden je beïnvloeden.

Neem Contact Op

Ervaar vaak al na 3 sessies van 2 uur al dat je

BEWUSTER, GEZONDER EN GELUKKIGER LEEFT

NIEUWSGIERIGER BENT EN BLIJFT

NEGATIEF GEVOEL EN GEDRAG VERANDERT

SNELLER LEERT

VEERKRACHTIGER WORDT

BETERE RELATIES HEBT

MEER ZELFVERTROUWEN HEBT

TEGENSLAGEN SNELLER VERWERKT

GRENZEN KENT EN BEWAAKT

Misofonie behandeling

Neem Contact Op

Misofonie betekent dat bepaalde geluiden of prikkels die te maken hebben met die geluiden, je heel erg boos kunnen maken.

Open Ma - Vr

08:30 - 18:00 en Miles AI 24/7

Chatten

Vraag Miles, jouw AI-coach die 24/7 voor je klaarstaat.

Ontvang gratis het boek

Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte