Misofonie Behandeling – Zo Kom Je Van Misofonie Af

Kindercoaching, Coaching & Counseling

Misofonie Behandeling – Zo Kom Je Van Misofonie Af

april 15, 2022 Coaching 1
delighted friends having lunch in cafe

Misofonie is een aandoening waarbij iemand een overdreven heftige reactie heeft op specifieke, normale geluiden: je kunt niet tegen bepaalde geluiden. Na het lezen van dit stuk, snap je wat misofonie (zeer waarschijnlijk) veroorzaakt en hoe je ervanaf komt! Het hoeft dus geen levenslange aandoening te zijn waar geen genezing voor is. In dit artikel lees je hoe het zit.

Misofonie betekent letterlijk “haat van geluid”. Iemand met misofonie wordt van bepaalde normale geluiden extreem geïrriteerd, boos of een krijgt er een ander vervelend gevoel van.

Denk aan het geluid van de gesp van een riem, een likkende hond, trillen met een been, tikken met de vingers, klikken van een pen, eten van chips of een smakkend kind waardoor je compleet van de kook raakt. Vaak is het een specifiek persoon waarbij een misofoon last heeft van deze gevoelens.

Goed nieuws, er zijn twee werkende behandelingen voor. Lees verder om de oorzaak van en de oplossing voor misofonie te ontdekken.

De Oorzaak van Misofonie

Tot voor kort was de oorzaak van misofonie niet bekend. En was er geen behandelmethode. Maar dat is allemaal veranderd door het Unified Brain Model, ontdekt door Jacob Korthuis. Het boek Het Emotionele DNA van Pierre Capel geeft wetenschappelijke grondslagen voor het unified brain model van Korthuis: Het is wetenschappelijk onderzoek van Capel, naar de mate waarin gevoel jouw DNA beinvloed.

De overgevoeligheid voor bepaalde geluiden, is een reactie van je primaire overlevingssysteem dat geactiveerd wordt in het nu, naar aanleiding van een of meer vervelende gebeurtenissen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn, waarvan prikkels van toen ook in het nu nog aanwezig zijn.

Eenvoudiger gezegd: De oorzaak is trauma. Misofonie ontstaat doordat bepaalde pijnlijke gebeurtenissen niet goed verwerkt worden. De geluiden en andere prikkels waartegen je de weerzin ervaart, zijn verbonden aan die gebeurtenissen. En omdat het pijnlijke ervaringen zijn, kun je je die ervaringen vaak niet of deels niet herinneren. Waardoor je je er niet bewust van bent.

Trauma?

Bij trauma denken veel mensen aan grote dingen, zoals ongelukken of een traumeheli. Trauma is echter een verwonding die het gevolg is van geweld of kracht van buitenaf.

Dat kan lichamelijk zijn, en zeker ook mentaal. Een ruzie aan de eettafel waarbij de stress over de drempel gaat bij iemand. Ook dat levert soms trauma op.

Dat dit zo werkt, is eenvoudig te begrijpen met een voorbeeld.

Je hebt een auto ongeluk gehad waarbij je keihard hebt geremd, en gespind bent.

Met piepende banden. Het ongeluk zelf kun je je niks van herinneren, je weet alleen nog dat je uit de auto bent gehaald.

Ook al is het ongeluk tijden geleden, iedere keer als je nu een auto met piepende banden hoort, voel je een vervelende reactie in je lichaam.

Je lichaam conditioneert je met deze reactie, om te voorkomen dat je dezelfde pijn nogmaals ervaart. Je lichaam maakt je alert om te voorkomen dat dezelfde pijn, zoals bij de eerdere gebeurtenis, weer ervaren wordt. Hyperfocus noemen sommige professionals dit.

De Behandeling van Misofonie bij het AMC

Er was tot voor kort geen bewezen werkende behandeling voor misofonie. Behandeling zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, mede om die reden.

Het Amsterdam UMC heeft een methode ontwikkeld om misofonie te behandelen. Een behandeling die intensief is, en je gedurende een langere periode een half uur tot een uur per dag kost.

De behandeling doet verschillende dingen. Het pakt niet de oorzaak aan, maar leert je ermee om te gaan door onder andere ontspanningsoefeningen, stressmanagement en de specifieke geluiden waar je zo op reageert te koppelen aan andere, positievere geluiden (contraconditioneren).

De behandeling is effectief bij circa 3 op de 4 mensen. Helaas is er sinds april 2022 geen plek meer: Er is een inschrijfstop.

Dat geeft aan hoe groot de behoefte is aan behandeling. En een tip: exposure, blootstellen aan de geluiden of bijbehorende prikkels (zonder verdere aanpak) moet je bij misofonie NIET toepassen. Dat verergert het als je er verder niks mee doet. En je kunt er juist zoveel mee doen.

Nieuwe Behandelmethode: Vrij van Misofonie met PMA – Oorzaak wegnemen

Een nieuwe behandelmethode die misofonie oplost is PMA. De methode hebben we te danken aan de ontdekking van Jacob Korthuis.

Bij Miles Barn behandelen we je misofonie via progressive mental alignment coaching (PMA), gebaseerd op het Unified Brain Model van Korthuis.

Daarmee verwerk en heel je trauma’s, ook de gebeurtenissen die weggedrukt zijn vanwege de hoeveelheid pijn die eraan verbonden is.

Zulke ervaringen zijn heel persoonlijk. Wat voor de jou traumatisch is, kan dat voor een ander helemaal niet zijn. En zulke ervaringen zijn er groot, en klein.

Stel je voor dat een kind valt tijdens het leren fietsen en de knie flink openhaalt. En dit leidt bij dit kind tot overbelasting van het stressniveau. Het is algemeen bekend, dat een te hoog stressniveau bijvoorbeeld piepen in het oor als gevolg kan hebben, en andere overgevoeligheden die samenhangen met het gehoor.

Als de val van de fiets niet goed verwerkt wordt, kan het geluid van de val op termijn leiden tot misofonie van dit geluid en vergelijkbare geluiden. Er kan weerzin tegen fietsen ontstaan, of weerstand tegen het geluid van een fietsketting. Maar ook bijvoorbeeld tegen ratelende geluiden in het algemeen. Of tegen bloed, wat uit de knie stroomde. Of tegen de kleur donkerrood. Welke prikkel dominant is, is volledig afhankelijk van hoe het kind in hyperfocus is gegaan in die situatie als gevolg van de overbelasting van het stressniveau.

Door dit soort ervaringen snel en goed te helen via de PMA techniek, verklein je de kans op misofonie. En als je al misofonie hebt, kun je het met PMA coaching alsnog oplossen. Dit is zo, omdat je met de PMA vraagtechniek enorm goed oud trauma kunt helen. Zelfs, en misschien wel vooral, trauma’s waarvan jij je niet eens meer bewust bent.

De PMA aanpak werkt snel en goed, zeker bij misofonie. Hoe jonger je bent, hoe sneller het werkt.

Door deze techniek, heel je de achterliggende gebeurtenis(sen), en daarmee verdwijnt de misofonie. Dat doen we door te praten en de juiste vragen te stellen.

Zodra je de oorsprong van de misofonie hebt gevonden, en je tijdens de gesprekken de gebeurtenis goed verwerkt, verdwijnt je overgevoeligheid vrijwel direct.

Beautysalon Yarona
Beautysalon Yarona
15/04/2022
Geverifieerd
Yannick 13 jaar Ik kwam bij Emiel omdat ik last had van misofonie, dat is niet tegen bepaalde geluiden kunnen ik was bij een andere psycholoog daar leerde je vooral oefeningen maar daar moest je bijna alleen thuis doen en oefenen en als je er heen ging kijken hoe het ging. Bij Emiel praat je meer en moet je het eerste zeggen wat je denkt en daar op verder, Emiel stelde goede vragen en de gesprekken waren gezellig.

Heb je last van misofonie, of ken je iemand die er last van heeft? We zoeken nu 5 deelnemers om de effectiviteit van de PMA methode bij misofonie te bewijzen. Dus wil je weer normaal kunnen genieten van de geluiden van het leven? Neem nu contact met ons op via 06 2523 4901 of vul het onderstaande formulier in.

  Misofonie geen erkende psychische stoornis

  Vreemd dat misofonie nog altijd geen erkende psychische stoornis is. Want zodra we dat wel erkennen, betekent het dat de oorzaak van misofonie mede psychisch is. En zoals je hierboven hebt gelezen, is dat ook zo: de oorsprong ligt in pijnlijke ervaringen die niet goed verwerkt zijn, gecombineerd met jouw specifieke DNA.

  Hoe behandel je misofonie?

  Je kunt diverse aanpakken kiezen, maar de aanpak die wij hanteren om misofonie bij de kern op te lossen is progressive mental alignment: Heel het onderliggende trauma.

  Is misofonie onderdeel van autisme?

  Dat zou kunnen, maar we kijken bij Miles Barn naar jou als individu, en niet naar de labeltjes die op je zijn geplakt. Het gaat erom hoe jij leeft, en wat je ervaren hebt in je leven. Daar gaan we mee aan de slag.

  Kan misofonie verdwijnen?

  In tegenstelling tot veel publicaties waarin het tegenovergestelde wordt gesteld, kan misofonie weldegelijk verdwijnen. Je hoeft er dus niet je leven lang mee rond te lopen.

  Is blootstellen aan de geluiden een goede behandelmethode?

  Blootstelling is alleen een goede behandelmethode als dit gebeurd samen met de PMA-practitioner die je vervolgens de situatie(s) laat herbeleven en je helpt de negatieve lading van die situaties af te halen.

  Blootstelling zonder verwerking verergert jouw misofonie en raden we absoluut af.

  Is boosheid het enige gevoel dat misofonie oproept?

  Het is vaak boosheid, maar iedere andere emotie kan opgeroepen worden. Het tegenovergestelde kan ook. Denk maar eens aan iemand die “ik hou van je” tegen je zegt, het geluid van een kus, of aan een liedje waar je een hele mooie herinnering aan hebt of veel energie van krijgt.

  Zodra je dat (liedje) hoort, wordt het gevoel en gedrag van die herinnering weer opgeroepen. Daarom kun je zo’n liedje dan vaak eindeloos blijven luisteren.

  Dit is van belang om te beseffen, want je hebt dus gelukkig ook heel veel prikkels waar jij je juist beter van gaat voelen. En van die positieve prikkels wordt jij je door progressive mental alignment steeds beter bewust. Dit noem je “samenwerken met je vriendmechanisme”.

  Boeken en bronnen:

  ARTIKEL: Misofonie geen erkende stoornis

  ARTIKEL: Amsterdam UMC Psychiatrie Misofonie

  ARTIKEL: EMDR mogelijk goede behandelmethode misofonie

  BOEK: The Unified Brain Model boek

  BOEK: Innerlijke Macht – Leer de progressive mental alignment techniek

  BOEK: Misofonie Hulpboek van Arnoud van Loon & Marthe van der Pol

  RESEARCH: Dr. Kumar Newcastle University – Misofonie ook geactiveerd door visuele triggers zoals gezicht, mond & keel https://www.jneurosci.org/content/41/26/5762

  VIDEO: De invloed van emoties op het DNA (en dus ziekte) – Pierre Capel in gesprek met Marlies Dekkers https://www.youtube.com/watch?v=H8VOdtNewWg

   

  Één antwoord

  1. Miles Barn schreef:

   Wil je testen of je misofonie hebt? Dan heb je geen misofonie. De “test” is namelijk simpel: ervaar je een overdreven reactie op bepaalde gewone geluiden, dan heb je misofonie.

   We beschouwen tinnitus (piep in het oor / oorsuizen) niet als misofonie, maar het is wel met dezelfde methode net zo succesvol te behandelen.

   De definitie van tinnitus is een geluid horen dat er eigenlijk niet is. Die definitie is fout: je hoort het geluid, dus is het er. Zo simpel is het. Tinnitus is het gevolg van een onverwerkte mentale pijn die nog actief is in je lichaam. Door deze mentale pijn inclusief de triggers op te sporen en te verwerken, verdwijnt de tinnitus.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.