Misofonie Behandeling & Oorzaak

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Misofonie Behandeling & Oorzaak

april 15, 2022 Misofonie 1
delighted friends having lunch in cafe

Misofonie is een aandoening waarbij iemand een overdreven heftige reactie heeft op specifieke, normale geluiden: je kunt niet tegen bepaalde geluiden.

Na het lezen van dit stuk, snap je wat misofonie (zeer waarschijnlijk) veroorzaakt en hoe je er vanaf komt! Wil je eerst weten of je misofonie hebt, en hoe erg? Doe hier de misofonie test.

Het hoeft dus geen levenslange aandoening te zijn waar geen genezing voor is. In dit artikel lees je hoe het zit.

Misofonie betekent letterlijk “haat van geluid”. Iemand met misofonie wordt van bepaalde normale geluiden extreem geïrriteerd, boos of een krijgt er een ander vervelend gevoel van.

Denk aan het geluid van de gesp van een riem, een likkende hond, trillen met een been, tikken met de vingers, klikken van een pen, eten van chips of een smakkend kind.

Waardoor je van de kook raakt. Vaak is het een specifiek persoon waarbij een misofoon last heeft van deze gevoelens.

Goed nieuws, er zijn twee werkende behandelingen voor. Lees verder om de oorzaak van en de oplossing voor misofonie te ontdekken.

De Oorzaak van Misofonie

misofonie behandeling

Tot voor kort was de oorzaak van misofonie niet bekend. En was er geen behandelmethode. Maar dat is allemaal veranderd door het Unified Brain Model, ontdekt door Jacob Korthuis.

De overgevoeligheid voor bepaalde geluiden is een reactie van je overlevingssysteem. Dit doet je brein automatisch.

Naar aanleiding van overeenkomsten in het nu, met vervelende gebeurtenissen uit het verleden die niet goed verwerkt zijn.

Eenvoudig gezegd: De oorzaak zijn slecht verwerkte pijnlijke of angstige ervaringen.

De geluiden en andere prikkels waartegen je de weerzin ervaart, zijn verbonden aan die gebeurtenissen.

En omdat het pijnlijke ervaringen zijn, kun je je die ervaringen vaak niet of deels niet herinneren. Waardoor je je er niet bewust van bent. En juist voor die ervaringen is bijvoorbeeld EMDR niet effectief.

Lees verder voor een voorbeeld, waarbij je direct zult aanvoelen: ja, zo werkt het.

Zijn het trauma’s?

Bij trauma denken veel mensen aan grote dingen, zoals ongelukken of een traumeheli. Trauma is echter simpelweg een ander woord voor “verwonding”.

Een verwonding is het gevolg van stress, geweld of kracht van buitenaf (fysiek of mentaal).

Trauma’s kunnen lichamelijk en mentaal zijn. Een ruzie aan de eettafel waarbij de stress over de drempel gaat bij iemand. Ook dat levert mogelijk mentaal trauma op.

Hieronder lees je het voorbeeld hoe zo’n verwonding ontstaat, en waarom.

misofonie symptomen

Nieuwe Behandelmethode

Een nieuwe behandelmethode die misofonie oplost is PMA. PMA werkt overal, ook via FaceTime/videobellen.

De methode hebben we te danken aan de ontdekking van het Unified Brain Model door Jacob Korthuis.

Met PMA, een vraagtechiek, verwerk en repareer je pijnlijke gebeurtenissen uit je leven, ook de gebeurtenissen die weggedrukt zijn of die je je niet kunt herinneren.

Dat dit zo werkt, is eenvoudig te begrijpen met dit voorbeeld.

Stel je voor dat een kind zich niet lekker voelt tijdens het eten. Papa en mama willen dat het kind het bord leeg eet. Ze eten uiensoep.

De spanning aan tafel loopt op, papa is erg streng. Dat bord moet leeg! Geïrriteerd ademend, en boos kijkend dwingt de vader het kind de uiensoep op te eten. Mama doet er nog een schepje bovenop: eten kreng!

Het kind kan in deze situatie, omdat het zich ziek voelt en instinctief weet dat het niet moet eten, hoge stress ervaren. Het kind is simpelweg ziek, en spuugt de uiensoep uit!

Het kind ervaart in deze situatie grote mentale druk, pijn en angst. Niet alleen is het kind ziek, ook heeft het kind overgegeven en dat vinden papa en mama zo verschrikkelijk vies! Wat zal er nu gebeuren?

Het kind zal deze ervaring opslaan in het lichaam. Om deze druk, pijn en angst in de toekomst te voorkomen. Hoe het brein en lichaam dit opslaat, hangt helemaal van het kind zelf af.

Het kan heel goed dat het kind het heftige ademen van de vader, als waarschuwingssignaal opslaat. Of de boze blik. Of beiden. Of de woorden “eten kreng” van mama.

Als de vader bij een volgende keer aan tafel, op dezelfde manier gaat ademen of kijken, wordt het kind dan direct meer alert.

Dat gaat automatisch. Want het zijn signalen dat een pijnlijke situatie zich kan gaan voordoen. En daarvoor wil het kind zichzelf beschermen.

De kans dat dit kind met veel plezier uiensoep eet in de toekomst, is erg klein.

Je lichaam traint zichzelf met deze reacties, om te voorkomen dat je dezelfde pijn en angst nogmaals ervaart. Dat gaat automatisch.

Je lichaam kan je hierdoor in de toekomst alert maken, om te voorkomen dat dezelfde pijn, zoals bij de eerdere gebeurtenis, weer ervaren wordt.

Nu je dit zo leest, zul je intuïtief aanvoelen dat je lichaam en hersenen inderdaad zo werken. Iedereen kent wel voorbeelden.

Dit mechanisme is prachtig, het voorkomt pijn en angst. Maar zit soms enorm in de weg. Bijvoorbeeld als er prikkels zijn, zonder dat er kans op pijn of angst is.

Lang verhaal, maar: zo ontstaat misofonie. Het lichaam maakt je alert, en heeft daar een goede reden voor: pijn of angst uit het verleden.

Bij misofonie worden deze geluiden de prikkels die jou in de weg zitten. Dit kunnen we gelukkig goed helen. Door dit soort ervaringen op te sporen en vervolgens snel en goed te verwerken, stopt de misofonie. Dit is zo, omdat je met de PMA vraagtechniek geweldig oude pijn en angst kunt helen. Vooral die ervaringen waarvan jij je niet eens meer bewust bent.

De PMA aanpak werkt snel en goed en voor volwassenen en kinderen: Hoe jonger je bent, hoe sneller de misofonie behandeling werkt.

Heb je last van misofonie, of ken je iemand die er last van heeft? Neem nu contact met ons op via 06 2523 4901 of vul het onderstaande formulier in of plan een kennismakingsgesprek in door op de blauwe knop te drukken.

  Beautysalon Yarona
  Beautysalon Yarona
  15/04/2022
  Yannick 13 jaar Ik kwam bij Emiel omdat ik last had van misofonie, dat is niet tegen bepaalde geluiden kunnen ik was bij een andere psycholoog daar leerde je vooral oefeningen maar daar moest je bijna alleen thuis doen en oefenen en als je er heen ging kijken hoe het ging. Bij Emiel praat je meer en moet je het eerste zeggen wat je denkt en daar op verder, Emiel stelde goede vragen en de gesprekken waren gezellig.
  misofonie behandeling succes

  De Behandeling van Misofonie bij het AMC

  Er was tot voor kort geen bewezen werkende behandeling voor misofonie. Diagnose en behandeling van misofonie zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, mede om die reden.

  Het Amsterdam UMC heeft een methode ontwikkeld om misofonie te behandelen. Een behandeling die intensief is, en je gedurende een langere periode een half uur tot een uur per dag kost.

  De behandeling doet verschillende dingen. Het pakt niet de oorzaak aan, maar leert je ermee om te gaan door onder andere ontspanningsoefeningen, stressmanagement en de specifieke geluiden waar je zo op reageert te koppelen aan andere, positievere geluiden (contra-conditioneren).

  De behandeling is effectief bij circa 3 op de 4 mensen. Helaas is er sinds april 2022 geen plek meer: Er is een inschrijfstop.

  Dat geeft aan hoe groot de behoefte is aan behandeling. Overigens een tip: exposure, jezelf blootstellen aan de geluiden of bijbehorende prikkels zonder er verder iets mee te doen moet je bij misofonie NIET toepassen. Dat verergert het als je er verder niks mee doet. En je kunt er juist zoveel mee doen.

  Wordt het Miles Barn Misofonietraject vergoed?

  Ja, je kunt de kosten vergoed krijgen vanuit het persoonsgebonden budget dat je aanvraagt bij de gemeente waar je woont. Hier kun je lezen hoe je voor jou, of je kind, het PGB aanvraagt.

  Misofonie geen erkende psychische stoornis

  Vreemd dat misofonie nog altijd geen erkende psychische stoornis is. Want zodra we dat wel erkennen, betekent het dat de oorzaak van misofonie mede psychisch is. En zoals je hierboven hebt gelezen, is dat ook zo: de oorsprong ligt in pijnlijke ervaringen die niet goed verwerkt zijn, gecombineerd met jouw specifieke DNA.

  Hoe behandel je misofonie?

  Je kunt diverse aanpakken kiezen, maar de aanpak die wij hanteren om misofonie bij de kern op te lossen is progressive mental alignment: Heel de onderliggende mentale verwonding(en). We gebruiken geen contra-conditioneren, geen exposure, geen hypnose, geen EMDR en geen coping methodieken.

  Is misofonie onderdeel van autisme?

  Dat zou kunnen, maar we kijken bij Miles Barn naar jou als individu, en niet naar labeltjes die op je zijn geplakt. Het gaat erom hoe jij leeft, en wat je ervaren hebt in je leven. En daar gaan we mee aan de slag.

  Kan misofonie verdwijnen?

  Ja, misofonie kan wel verdwijnen. Je hoeft er niet je leven lang mee rond te lopen.

  Is blootstellen aan de geluiden een goede behandelmethode?

  Blootstelling is alleen een goede behandelmethode als dit gebeurd samen met de coach die je vervolgens de situatie(s) laat herbeleven en je helpt de negatieve lading van de prikkels en situaties af te halen.

  Blootstelling zonder verwerking verergert jouw misofonie en raden we echt af.

  Is boosheid het enige gevoel dat misofonie oproept?

  Iedere andere emotie kan opgeroepen worden. Vluchten, weg willen uit de ruimte waar het geluid is, is een andere veel voorkomende reactie.

  Geluidsprikkels kunnen gelukkig ook positief werken. Denk maar eens aan iemand die “ik hou van je” tegen je zegt, het geluid van een kus, of aan een liedje waar je een hele mooie herinnering aan hebt of veel energie van krijgt.

  Zodra je dat (liedje) hoort, wordt het gevoel en gedrag van die herinnering weer opgeroepen. Daarom kun je zo’n liedje dan vaak eindeloos blijven luisteren.

  Dit is van belang om te beseffen, want je hebt dus gelukkig ook heel veel prikkels waar jij je juist beter van gaat voelen. En van die positieve prikkels wordt jij je door progressive mental alignment steeds beter bewust. Dit noemen we “samenwerken met je vriendmechanisme”.

  Boeken en bronnen:

  ARTIKEL: Misofonie geen erkende stoornis

  ARTIKEL: Amsterdam UMC Psychiatrie Misofonie

  ARTIKEL: EMDR mogelijk goede behandelmethode misofonie

  BOEK: The Unified Brain Model boek

  BOEK: Innerlijke Macht – Leer de progressive mental alignment techniek

  BOEK: Misofonie Hulpboek van Arnoud van Loon & Marthe van der Pol

  RESEARCH: Dr. Kumar Newcastle University – Misofonie ook geactiveerd door visuele triggers zoals gezicht, mond & keel https://www.jneurosci.org/content/41/26/5762

  VIDEO: De invloed van emoties op DNA (en dus ziekte) – Pierre Capel in gesprek met Marlies Dekkers https://www.youtube.com/watch?v=H8VOdtNewWg

   

  Één antwoord

  1. Miles Barn schreef:

   Wil je testen of je misofonie hebt? Doe hier de test.

   We beschouwen tinnitus (piep in het oor / oorsuizen) niet als misofonie, maar het is wel met dezelfde methode net zo succesvol te behandelen.

   De definitie van tinnitus is een geluid horen dat er eigenlijk niet is. Die definitie is fout: je hoort het geluid, dus is het er. Zo simpel is het. Tinnitus is het gevolg van een onverwerkte mentale pijn die nog actief is in je lichaam. Door deze mentale pijn inclusief de triggers op te sporen en te verwerken, verdwijnt de tinnitus.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *