Mijn kind is Onzeker: Oorzaken & Hoe Te Overwinnen

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Mijn kind is Onzeker: Oorzaken & Hoe Te Overwinnen

maart 22, 2022 Kindercoaching 0
stylish black boy with arms bent in elbows

Onzekerheid is een gevoel dat veel kinderen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder het gezinsleven, school en relaties met vrienden en familieleden. In sommige gevallen kan het moeilijk zijn voor kinderen om hun onzekerheid zelf te overwinnen.

Als u zich zorgen maakt over de onzekerheid van uw kind, zijn er stappen die u kunt nemen om uw kind te helpen meer zelfvertrouwen en zekerheid in zichzelf te krijgen. In deze blogbijdrage gaan we dieper in op de oorzaken van onzekerheid bij kinderen en bespreken we manieren om uw kind te helpen er overheen te komen!

Wat is de oorzaak van de onzekerheid van mijn kind?

Als je een kind hebt dat onzeker is, vraag je je misschien af wat de oorzaak is. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van onzekerheid bij kinderen, waaronder:

 • Een gebrek aan zelfvertrouwen: Kinderen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, kunnen zich onzeker voelen over hun capaciteiten en waarde. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een laag gevoel van eigenwaarde, negativiteit van anderen en vroegere ervaringen met mislukking of afwijzing.
 • Een gebrek aan veiligheid: Kinderen die zich niet veilig voelen in hun omgeving kunnen zich ook onzeker voelen. Dit kan te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder onstabiele familierelaties, pesten, of wonen in een gevaarlijke buurt.
 • Een gebrek aan steun: Kinderen die geen sterk steunsysteem hebben, kunnen zich onzeker voelen. Dit kan te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder afwezige of niet betrokken ouders, negatieve relaties met leeftijdsgenoten en een gebrek aan positieve rolmodellen.
 • Een mis-match tussen verwachtingen die het kind van zichzelf heeft en de werkelijkheid. Het is mogelijk dat je kind de lat gigantisch hoog legt voor zichzelf, zonder het besef te hebben dat het kleine stapjes zijn die tot grote resultaten leiden.

Je Kind Helpen om Onzekerheid te Overwinnen

Er zijn een aantal manieren waarop u uw kind kunt helpen zijn onzekerheid te overwinnen. Enkele tips zijn:

 • Help ze een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen: Kinderen die een goed gevoel over zichzelf hebben, hebben meer kans om zeker te zijn van hun capaciteiten en waarde. U kunt uw kind helpen een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen door hen aan te moedigen, hun prestaties te prijzen en hen te leren zichzelf te accepteren zoals ze zijn.
 • Gebruik zo min mogelijk negatieve labeltjes in het leven. Lees er meer over in dit artikel.
 • Help je kind om een sterk steunsysteem te ontwikkelen: Kinderen die een sterk steunsysteem hebben, zullen zich waarschijnlijk veiliger voelen in hun omgeving. U kunt uw kind helpen een sterk steunsysteem te ontwikkelen door betrokken te zijn bij hun leven, hen te helpen positieve relaties met anderen op te bouwen en hen te leren hoe ze om hulp kunnen vragen als ze die nodig hebben.
 • Help uw kind vaardigheden te ontwikkelen om de onzekerheid te herkennen en er zelf op te reageren: Kinderen die over vaardigheden beschikken om met de onzekerheid om te gaan, zijn eerder in staat onzekere gevoelens te herkennen wanneer die zich voordoen. U kunt uw kind helpen deze vaardigheden te ontwikkelen door het te leren hoe het zijn emoties kan herkennen en uiten, hoe het problemen kan oplossen en hoe het voor zichzelf kan zorgen als het zich onzeker voelt.
 • Help uw kind realistisch te zijn en te genieten van het proces. Daarmee bedoel ik niet dat je het kind afremt, maar wel dat grote resultaten het gevolg zijn van kleine stapjes en veel oefenen. Het zal je verbazen hoeveel kinderen zich daar nauwelijks bewust van zijn. Zeker nu op social media zo vaak filmpjes te zien zijn waarin het lijkt dat de maker van het filmpje direct succes heeft. Terwijl de maker het misschien wel 100x opnieuw heeft geprobeerd.

Als u zich zorgen maakt over de onzekerheid van uw kind, zijn er stappen die u kunt nemen om uw kind te helpen. Door de oorzaken van onzekerheid te begrijpen en uw kind te leren hoe het een sterk gevoel van eigenwaarde kan ontwikkelen, een steunsysteem kan opbouwen en vaardigheden kan ontwikkelen om met zijn of haar gevoelens om te gaan, kunt u uw kind helpen zijn of haar onzekerheid te overwinnen en een basis te leggen voor een gezond en gelukkig leven.

Denkt u dat uw kind extra hulp nodig heeft om de oorzaken van de onzekerheid aan te pakken? Neem dan contact op via 06 2523 4901 of vul het formulier in:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang gratis het boek

  Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

  en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte