Mijn Kind Heeft Verlatingsangst: Oorzaken en Oplossingen

Als uw kind last heeft van verlatingsangst, bent u niet alleen. Dit is een veelvoorkomend “probleem” dat veel stress kan veroorzaken voor zowel ouders als kinderen. In deze blog bespreken we de oorzaken van verlatingsangst en enkele oplossingen die kunnen helpen.
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Het begint meestal rond de leeftijd van zes maanden en bereikt een hoogtepunt tussen de leeftijd van twee en drie jaar.
Verlatingsangst kan optreden wanneer een kind wordt gescheiden van zijn primaire verzorgers, bijvoorbeeld wanneer het naar de crèche of naar school gaat. Symptomen van verlatingsangst kunnen zijn: aanhankelijk zijn, huilen, driftbuien of weigeren om naar school te gaan.
Wat zijn de oorzaken van verlatingsangst?
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van verlatingsangst. Eén theorie is dat het een evolutionair mechanisme is dat kinderen dicht bij hun verzorgers houdt om hun veiligheid te garanderen. Een andere theorie is dat verlatingsangst kan worden veroorzaakt door het gescheiden zijn van een dierbare.
Het is mijn hypothese dat verlatingsangst belangrijke doelen dient:
- evolutionaire overleving: het beschermen van het kind en de ouders van het kind;
- later: het opbouwen van het zelfvertrouwen van het kind door de angst te overwinnen, op de weg naar zelfstandigheid.
Door er zo naar te kijken, is verlatingsangst geen probleem, maar een belangrijke stap in de ontwikkeling van uw kind.
Wanneer wordt verlatingsangst een probleem?
De meeste kinderen ontgroeien verlatingsangst tegen de tijd dat ze naar school gaan. Verlatingsangst kan echter een probleem worden als het aanhoudt tot in de adolescentie of volwassenheid. Als de angst nooit overwonnen wordt of om andere redenen is ontstaan.
Als dit het geval is, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
Wat te doen?
- Zoek de triggers van de verlatingsangst;
- Maak een routine en houd je daaraan;
- Stel je kind gerust dat je altijd terug zult komen;
- Moedig je kind aan om met anderen om te gaan.
Verlatingsangst wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder genetica, ontwikkeling en omgeving. De belangrijkste oorzaken van permanente verlatingsangst zijn slechte levenservaringen. En alleen het kind weet welke ervaring(en) dat zijn.
Hoe werkt dat dan?
Eerst een korte uitleg hoe onze hersenen werken:
- onze hersenen verwerken wat we ervaren in het nu;
- onze hersenen associëren die informatie met eerdere ervaringen. Ervaringen in het nu worden verbonden met alle eerdere overeenkomstige ervaringen;
- onze hersenen associëren de informatie hierdoor ook met de gevoelens die verbonden zijn aan die eerdere ervaringen;
- onze hersenen kunnen niet anders dan het gevoel van die eerdere ervaringen weer op te roepen bij de nieuwe ervaring.
Lees bovenstaande 4 punten rustig en meermaals. Laat het op je inwerken.
Een voorbeeld hoe verlatingsangst kan ontstaan
Je dochter speelt veel en graag met opa. Opa past altijd op vrijdag op. Ze zijn gek op elkaar. Ze is er vandaag geweest en heeft alweer zin in volgende week. “Tot volgende week!”, riep opa nog vrolijk bij het weggaan.
Opa overlijdt op zondag onverwacht. Opa is ineens weg. Hoe kan dat nou?
Zeker als dit de eerste confrontatie van de dochter is met de dood, kan deze gebeurtenis grote impact hebben. En ervoor zorgen dat de dochter niet meer wil weggaan bij mensen, en bijvoorbeeld niet wil dat haar ouders bij haar weggaan.
Waarom de verlatingsangst blijft hangen
Soms zijn onze ervaringen zo intens, en blijven bepaalde triggers van de ervaring continu aanwezig, dat uw kind in het gedrag blijft hangen. En blijft gedrag waar het kind eerst baat bij had, steeds actief. Terwijl het nu juist in de weg zit.
Met een PMA-coach gaat uw kind op onderzoek naar deze voor hem/haar intense gebeurtenissen en de triggers die daarbij horen.
Uw kind:
- Wordt zich bewust van de gebeurtenissen;
- Krijgt besef van zijn/haar reactie hierop;
- Herbeleeft ze in een veilige situatie (sessie);
- Ontdekt hierdoor waar het gedrag vandaan komt;
- Alleen al hierdoor zal het gedrag verbeteren.
Denkt u dat uw kind misschien verlatingsangst heeft? Welke tekenen heeft u waargenomen? Deel uw verhaal hieronder of neem contact op via 06 2523 4901.