Mijn Kind Heeft Driftbuien
Woede is een natuurlijke emotie die iedereen op een bepaald moment in zijn leven ervaart. Voor kinderen kan boosheid extra moeilijk zijn om mee om te gaan, omdat het moeilijk te begrijpen en te beheersen kan zijn. Als uw kind worstelt met woedeproblemen, besef dat het vaker voor komt. U staat er niet alleen voor. In deze blogbijdrage bespreken we de oorzaken van boosheid bij kinderen, beheersingstechnieken en hoe je het patroon kunt doorbreken en oplossen.
Boosheid: (on)terecht, symptomen of oorzaken?
Er lijken veel verschillende oorzaken voor woedeaanvallen bij kinderen te zijn. Alleen is er een veel voorkomende misvatting: symptomen worden verward met oorzaken.
Een andere misvatting is, dat je nooit boos zou mogen zijn. Natuurlijk mag je kind boos zijn. En jij ook. Boosheid is een emotie binnen hetzelfde spectrum als blijdschap. Je kunt het een niet voelen zonder het ander.
Alleen, zodra de reactie veel groter is dan wat er gebeurd, is er meer aan de hand. En gebeurd dit vaker, is het een patroon, dan moet je actie ondernemen.
Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn dat kinderen zich gefrustreerd, overweldigd of machteloos voelen.
Woede kan ook ontstaan als kinderen het gevoel hebben dat ze worden genegeerd of niet worden begrepen. Of als ze ongelijk worden behandeld.
Is de reactie dan buitenproportioneel, is de reactie onlogisch ten op zichte van wat er gebeurd? Dan is er meer aan de hand.
Dit zijn echter allemaal symptomen van een onderliggend probleem, niet de oorzaak.
Een echte oorzaak van woedeaanvallen is…
Pijn. Pijn en boosheid zijn direct gerelateerd. Pijn is er zowel lichamelijk als geestelijk. Mentale pijn is bijvoorbeeld onverwerkt, geactiveerd verdriet. Mentale pijn kan ook depressiviteit zijn, die zich bij een kind uit via woedeaanvallen. Ook voor depressiviteit geldt: het is een symptoom, niet de oorzaak.
Een voorbeeld van lichamelijke pijn en boosheid
In sommige gevallen kan boosheid worden veroorzaakt door lichamelijke problemen zoals pijn of ziekte die onder de oppervlakte sluimeren. Bijvoorbeeld, toen onze jongste dochter 8 maanden oud was, schommelde ze op haar knietjes voortdurend in haar bedje. We dachten dat er iets mis met haar was. We konden nog niet met haar communiceren met taal, omdat ze nog niet praatte. Ze begon soms ook scheel te kijken in bed, waar we ook niks van snapten.
In diezelfde periode werd ze ook boos op iedereen die haar voedde. Dit ging maanden door, dagelijks. We wisten niet wat we moesten doen, en onderzoeken leidden tot niets. Totdat we werden doorverwezen naar een gespecialiseerde kinderarts.
Hij noemde in de eerste paar minuten wat hij dacht dat de problemen veroorzaakte, wat het onderzoek vervolgens binnen 2 weken bevestigde. Het bleek dat haar woede werd uitgelokt door enorme buikpijn. Veroorzaakt door glutenintolerantie. Het schommelen in bed was tegen de pijn, het scheelkijken kwam door de pijn.
Zo stond pijn, voortdurende buikpijn (na iedere maaltijd), in direct verband met haar boosheid en driftbuien.
Wat gebeurd er bij de woedeaanvallen: Zijn er overeenkomsten?
Als de driftbuien van je kind zich voordoen op specifieke momenten of gebeurtenissen, dan heeft dat moment of die gebeurtenis elementen in zich die mogelijk de pijn van je kind triggeren, waardoor de uitbarstingen ontstaan.
Let op overeenkomsten in de situaties wanneer de driftbuien van je kind zich voordoen.
Als je kind woedeproblemen heeft, is het tijd om snel actie te ondernemen. Wanneer het zenuwstelsel van een kind voortdurend in een noodtoestand verkeert, heeft dit een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Dit zal vervolgens zijn weerslag hebben op emoties en gedrag, waardoor een steeds snellere negatieve vicieuze cirkel ontstaat. Wacht dus niet te lang.
Uw kind heeft antwoord nodig op de vraag: Voor welk onopgeloste lichamelijke en/of geestelijke pijn vraagt mijn kind aandacht?
Woedebeheersing?
De beste manier om met woede om te gaan is om de onderliggende pijn te helen. Lichamelijk onderzoek, een bezoek aan de huisarts na het lezen van dit bericht, is echt zinvol (zou de boosheid door pijn kunnen komen, sluimert er iets). Denk aan allergie, kleurstof, teveel suiker waardoor het lichaam uit balans raakt.
Is het door mentale pijn, dan kunt u helpen via beheersingstechnieken en traumaverwerking.
Veelgebruikte beheersingstechnieken zijn ontspanningsoefeningen, positieve bekrachtiging, en boosheidsdagboeken.
Vooral boosheidsdagboeken, indien goed gebruikt, kunnen erg goed helpen. Het juiste gebruik is door je kind (en jij kunt het ook doen) het moment en de gebeurtenis (de woedeaanval) zo gedetailleerd mogelijk op te laten schrijven:
- wat gebeurde er
- wat heb je ervaren
In zoveel mogelijk detail. Waar het was, hoe laat het was, wat gegeten en gedronken, wie erbij waren, was het licht of donker en zo verder.
Zodra je meerdere gebeurtenissen in het dagboek hebt staan, ga dan op zoek naar overeenkomsten. Dat is je startpunt naar de antwoorden waar de boosheid door getriggerd wordt.
Een dagboek waarin je opschrijft wat je vandaag hebt gedaan, is een goede gewoonte.
Boosheid oplossen met coaching
De vragen hierboven genoemd, maken deel uit van de progressive mental alignment coaching methode. Progressive Mental Alignment (PMA) is een heel mooie vraagtechniek, die in toenemende mate op scholen in Nederland wordt toegepast, met goede resultaten.
Diverse coaches roemen de snelheid van PMA. Velen van hen waren gewend te coachen op basis van neuro-linguïstisch programmeren (NLP), EMDR, cognitieve gedragstherapie (CGT), gezinstherapie, of bijvoorbeeld Dialectische Gedragstherapie (DBT).
Maar vanaf het moment dat deze coaches de PMA-techniek aan hun gereedschapskist hebben toegevoegd, merken ze dat ze steeds vaker direct de PMA-methode toepassen omdat het sneller is en blijvend resultaat geeft. Zeker bij kinderen werkt het razendsnel.
Dit is ook de reden dat ik bij Miles Barn met PMA-coaches en techniek werk.
Andere oorzaken woedeaanvallen
Een andere oorzaak van boosheid is onzeker of inconsistent ouderschap. Onsamenhangend ouderschap zorgt ervoor dat regels (per kind) veranderen of verschillen. Het gevolg is dat kinderen in verwarring raken of zich onrecht aangedaan voelen.
Als je meerdere kinderen hebt en je past niet voor allemaal dezelfde regels toe zonder duidelijk te maken waarom, raken je kinderen in de war. Nog erger is als ze hun eigen, vaak compleet verkeerde, conclusies trekken waarom er verschil wordt gemaakt.
Als je een favoriet kind hebt dat meer mag, zullen je andere kinderen dat voelen en merken. Dat voedt hun gevoelens van onrechtvaardigheid. Hetzelfde geldt als je een minst favoriet kind hebt ook.
Een van de moeilijkste dingen om te doen is misschien wel consequent ouderschap omdat ons eigen gevoelen van invloed is op de vraag of de regels kunnen worden gebogen. Gevoel dat dagelijks net zo getriggerd wordt als het gevoel van ons kind.
In ons ouderschap worden de dagelijkse gebeurtenissen door onze hersenen evengoed verbonden aan vergelijkbare situaties in ons verleden. Dus aan gebeurtenissen toen we zelf kind waren.
Zo gaat opvoeding van generatie op generatie over. Een patroon, waar je grote verbeteringen in kunt aanbrengen, als je dat wilt, door net als je kind coachingsessies te gaan doen.
Wat niet te vragen aan een boos kind, en wat je in plaats daarvan kunt vragen
Vermijd het om je boze kind te vragen waarom het zo boos is. Je kind zal het vaak niet weten en zorgt voor een antwoord dat brandstof is om nog bozer te worden.
Een veel effectievere aanpak is, om heel rustig te zeggen: Je bent boos. Wat is er gebeurd? Wat is er aan de hand?
Die manier van vragen, toont begrip en kalmte.
Andere dingen die u kunt doen
Probeer zo kalm mogelijk te blijven en:
- Geef kalm de consequenties aan, als hun gedrag niet verbetert;
- Leid hen af. Leid ze terug naar het onderwerp als ze er klaar voor zijn;
- De focus naar de ademhaling verleggen door ademhalingsoefeningen;
- Ontspanningsoefeningen kunnen nuttig zijn;
- Toon begrip maar bewaak uw grenzen rustig. Dit is een goede manier om uw kind te laten zien dat u aan zijn kant staat, maar dat het gedrag en de reactie van uw kind buiten proporties zijn.
- Communicatie is de sleutel, en het is belangrijk dat je ook naar je kind luistert.
- Besef dat communicatie niet alleen praten is, maar vooral ook hoe jij je als ouder gedraagd. Je bent een rolmodel. Dat gedrag nemen kinderen over;
- Het is ook belangrijk om duidelijke regels en grenzen voor je kind te stellen, zodat hij weet wat er van hem wordt verwacht. Dit kan de kans verkleinen dat woedeproblemen de kop opsteken.
Als u merkt dat uw kind woedeproblemen heeft en het is een terugkerend patroon, wacht dan niet maar deel uw verhaal door te bellen naar 06 2523 4901 of vul het onderstaande formulier in.