Mijn kind is depressief: Symptomen & Oplossingen

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Mijn kind is depressief: Symptomen & Oplossingen

maart 25, 2022 Oudercoaching 0
photo of people reaching each other s handsLeestijd: 4 minuten

Depressie bij kinderen is voor ouders soms erg moeilijk te herkennen. Ze weten misschien niet hoe ze de symptomen moeten herkennen en ze weten misschien niet wat de oorzaak is.

Depressie kan grote invloed hebben op het leven van een kind, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen.

In deze blogbijdrage bespreken we de oorzaken van depressie bij kinderen en hoe we dit kunnen oplossen. We zullen ook enkele hulpmiddelen bieden voor ouders die met dit probleem worstelen.

Wat is depressie eigenlijk?

Depressie zorgt ervoor dat iemand zich verdrietig en hopeloos voelt en zijn interesse verliest in dingen waar hij ooit van genoot. Kinderen met een depressie kunnen ook lichamelijke symptomen hebben, zoals hoofdpijn of buikpijn.

Houden klachten langer dan enkele weken aan, dan is het tijd om te handelen. Depressie is echt meer dan alleen maar een somber gevoel. Het is een echt probleem, dat erger kan worden als het niet wordt behandeld.

Wat is de oorzaak van depressie?

Er zijn veel oorzaken voor depressie bij kinderen. Het kan een combinatie zijn van genetica, chemische onbalans, of sociaal. Zoals pesten of niet genoeg vrienden hebben.

De oorzaak is heel relevant, om te weten waar u zich op moet richten om uw kind te steunen en het te helpen de depressie te overwinnen.

Wat zijn symptomen waaraan u depressie kunt herkennen?

De volgende mogelijke symptomen van depressie zijn bekend:

  • een somber of leeg gevoel;
  • verminderde belangstelling voor activiteiten;
  • veranderingen in eetlust;
  • veranderingen in slaap;
  • vermoeidheid of weinig energie;
  • gevoelens van waardeloosheid of schuld;
  • problemen met denken, concentreren of het nemen van beslissingen;
  • gedachten aan dood of zelfmoord.

Het is belangrijk op te merken dat kinderen niet noodzakelijkerwijs al deze symptomen vertonen. En sommige kinderen kunnen depressie anders ervaren dan anderen. In plaats van zich verdrietig te voelen, kan een kind bijvoorbeeld boos en agressief worden. Of juist, naar buiten, extreem blij maar zodra alleen heel teruggetrokken.

Bovendien kan een depressie bij kinderen er anders uitzien, afhankelijk van hun leeftijd. Jongere kinderen kunnen bijvoorbeeld aanhankelijk en teruggetrokken zijn, terwijl oudere kinderen opstandig kunnen worden en zich risicovol gaan gedragen. Dit maakt het bij puberende kinderen, moeilijker om depressiviteit te herkennen.

Wat de symptomen ook zijn, zodra ze langer dan enkele weken aanhouden is het tijd om ze te gaan helpen. Eerst als ouder, en vervolgens met de hulp van een professional.

“Mijn kind geneest zichzelf wel”

Op het moment dat u depressie vermoedt, is de kans groot dat het een depressie is. Vertrouw op uw instinct. U kunt dan denken dat het vanzelf over gaat. En die kans is natuurlijk ook groot. In verreweg de meeste gevallen gaat het over.

Doet het kind dit echter zonder dat het een methode leert om met gevoelens om te gaan, dan is de kans dat depressie op latere leeftijd heftiger terugkomt, erg groot.

Het niet goed behandelen van een depressie kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals sociale isolatie, zelfbeschadiging, middelenmisbruik of schaamtevol/waardeloos zelfbeeld dat uiteindelijk kan leiden zelfmoord.

Als u denkt dat uw kind depressief is, wacht dit dan niet af zonder professionele hulp, maar neem contact op met een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Het is tijd om te handelen.

Schaam u niet, daar is geen enkele reden voor en remt u af te handelen. Depressie is een groot probleem waar veel mensen mee moeten omgaan. U staat er niet alleen voor.

Hoe kunt u uw kind helpen de depressie te overwinnen?

Er zijn veel manieren om depressie bij kinderen te behandelen. Het belangrijkste, in mijn ogen, is om direct en heel bewust te werken aan uw persoonlijke relatie met uw kind. Hier zitten veel voordelen aan. Het zal uw kind, bewust of onderbewust, de zekerheid geven dat het er niet alleen voor staat. Het zorgt bovendien voor gronding en veiligheid. En het zorgt voor een diepere, betere relatie tussen u en uw kind.

Dit betekent dat u begint te praten met, en vooral te luisteren naar uw kind door zoveel mogelijk open vragen te stellen. Een open vraag kan niet beantwoord worden met ja of nee, maar nodigt uit tot langere antwoorden. Zeker tieners, hebben daar trouwens lak aan ervaren veel ouders, maar dat is te omzeilen met aanvullende vragen.

Enkel vragen om gesprekken op gang te brengen zijn:

  • Wanneer is dit gevoel begonnen?
  • Is er iets ergs gebeurd rond de tijd dat het gevoel begon?
  • Hoe voel je je vandaag?
  • Hoe was je dag?
  • Waar heb je het meest van genoten?
  • Wat vond je vandaag niet leuk?

Tieners hebben de neiging te antwoorden met één-woord zoals “goed”, “prima” of “leuk”. Een eenvoudige maar effectieve vervolgvraag is dan: Wat maakt het goed?

Kunt u nog meer doen?

Analyseer uw voedingspatroon. Is de kwaliteit van eten en drinken voldoende? U kunt overwegen contact op te nemen met een hormooncoach die de hormoonbalans van uw kind analyseert en de juiste aanpassingen in het voedingspatroon aanbrengt.

Bij omgevingsfactoren

Als er een trigger is in het leven van je kind, zoals pesten of het overlijden van een naast familielid, heeft uw kind er baat bij te leren om beter om te gaan met emoties. Ook dit doet u door te praten en te luisteren naar uw kind.

Zoek daarnaast hulp bij een professional uit de geestelijke gezondheidszorg. Zij zijn opgeleid om te helpen. Natuurlijk raden wij u aan een progessive mental alignment coach in de arm te nemen. Onze coaches werken op basis van de nieuwste kennis over de werking van ons brein, waaruit een zeer effectieve coachingsmethode is voortgekomen.

De methode is zo effectief, vooral bij kinderen, dat uw kind zich binnen 3 sessies weer veel beter kan voelen. Geen wachtlijst. Geen medicatie. Geen intake die uren duurt. Geen ditjes en datjes of gezoek naar de juiste professional. Geen behandelplan van jaren. Hoe jonger het kind is, hoe sneller en succesvoller de aanpak is.

Als u denkt dat uw kind depressief is, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Het ondersteunen van een depressief kind is ook voor ouders een uitdaging. Wij zijn er om u te helpen.

Heeft u het gevoel dat uw kind aan depressie lijdt? Welke tekenen heeft u waargenomen? Deel uw verhaal hieronder of bel ons: 06 2523 4901

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *