Ben ik of is mijn kind hoogsensitief / hooggevoelig?

Als u het gevoel heeft dat uw kind hoogsensitief is, bijvoorbeeld voor geluid, texturen, geuren of licht, kunt u zich afvragen of het kind hooggevoelig is.
Hooggevoeligheid kan een prachtig voordeel zijn, denk aan de neus van een wijnkenner, parfumeur of het oor van de DJ, maar het kan een kind ook vreselijk in de weg zitten in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld als de hooggevoeligheid een rotgevoel oproept of voor klachten zorgt. En daardoor veel ongemak veroorzaakt voor uw kind en gezin.
In deze blogbijdrage bespreken we de symptomen van hoogsensitiviteit en wat u kunt doen om uw kind te helpen dit te overwinnen.
Hoe kunt u hooggevoeligheid opmerken?
Symptomen van hooggevoeligheid kunnen per persoon verschillen. Sommige kinderen kunnen gevoelig zijn voor alle prikkels, terwijl anderen slechts voor één of twee prikkels gevoelig kunnen zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:
- bepaalde activiteiten of plaatsen mijden omdat ze te luid, te fel of te stinkend zijn;
- gemakkelijk overweldigd worden door zintuiglijke input;
- opgeschrikt worden door plotselinge geluiden;
- zich ongemakkelijk voelen in strakke of beperkende kleding;
- een lage tolerantie voor pijn hebben.
Als u een van deze symptomen bij uw kind opmerkt, haal rustig adem: u bent hierin niet alleen. En bovendien leeft u op het juiste moment in de menselijke geschiedenis, want het kan worden opgelost als de hooggevoeligheid uw kind in de weg zit.
Hoe kunt u uw kind helpen de hooggevoeligheid te overwinnen?
Dit is alleen nodig als de HSP uw kind zelf in de weg zit in het dagelijkse leven. En de oplossing in slechts drie woorden is: Genees het trauma. Daar komt best wat bij kijken natuurlijk.
Genees het trauma? Wat? Mijn kind heeft geen trauma's!
Sommigen denken bij trauma direct aan de meest verschrikkelijke dingen. Dat is niet de bedoeling. Een trauma is een situatie waarin uw kind de controle verloor. Lees verder voor een kort voorbeeld hoe dit werkt.
Stel u voor dat uw kind kwijt bent in het winkelcentrum. In het winkelcentrum gaat, terwijl uw kind u zoekt en druk rondrent, het alarm af van een winkel, iemand z'n telefoon gaat, een medewerker praat door de omroepinstallatie. Tegelijkertijd is er paniek in het hoofd van uw kind. Er ontstaat een soort kortsluiting.
Sommigen vallen hierdoor flauw, anderen gaan vlekken zien, sommigen krijgen een piep in hun oren, anderen krijgen een epileptische aanval, weer anderen rode vlekken in de nek. Hoe stress zich uit, dat verschilt per persoon, omdat iedereen uniek is. Zowel qua genen, als qua levenservaringen.
In dit voorbeeld kunt u zich voorstellen dat na deze gebeurtenis, uw kind ineens overgevoelig is voor bepaalde geluiden. Vooral al u niet in de buurt bent. Bepaalde geluiden, roepen het gevoel van paniek weer op bij uw kind. Dit wordt extra vervelend, als zo'n geluid dagelijks aanwezig is!
In dit voorbeeld is het geluid een trigger voor uw kind. Hieronder leg ik uit hoe triggers werken.
Wat belangrijk is, is dat het om de ervaring van uw kind gaat. Het trauma is de overbelastende stress die uw kind heeft ervaren. U heeft in dit voorbeeld uiteraard ook stress gehad, maar u bent als volwassene waarschijnlijk niet overbelast geraakt omdat u wist dat het goed zou komen.
Zo werken triggers.
Onze hersenen werken volgens een aantal universele regels.
- Onze hersenen verwerken informatie in het nu;
- Onze hersenen associëren de informatie met eerdere gebeurtenissen. Je ervaringen in het nu worden verbonden met alle eerdere ervaringen;
- Ons brein associeert de informatie dus ook met de gevoelens die bij die eerdere ervaringen horen;
- Ons brein kan niet anders dan de gevoelens van die eerdere ervaringen weer oproepen tijdens de nieuwe ervaring.
Lees de bovenstaande 4 punten langzaam en herhaaldelijk. Laat het op je inwerken.
Het voorbeeld hierboven sluit naadloos aan op deze 4 punten, vooral het laatste punt. Het geluid roept het gevoel van paniek, van kortsluiting, weer op.
Zo kunt u de triggers van uw kind vinden
Een set goede vragen om mee te beginnen is:
- “Wanneer begon de hooggevoeligheid?”
- “Is er vlak daarvoor iets vervelends gebeurd?”
Deze twee vragen kunnen helpen om een aantal van de meer bewuste triggers en trauma's van uw kind te onthullen en te onderzoeken. Het is een goed begin. Vooral als het trauma recent is.
Kinderen zullen echter vaak reageren met de volgende antwoorden:
- “weet ik niet”
- “nee”
Dat kinderen dat doen is logisch. Soms is het erg lang geleden, en hebben ze al heel lang last van hypersensitiviteit. Soms kent u uw kind niet anders, is het al van jongs af aan.
Is het recenter ontstaan, dan is er nog een goede reden geen antwoord te geven: De vragen leiden hen richting een trauma, en wie wil daar nou graag over praten?
Mijn kinderen kennen deze vragen natuurlijk behoorlijk goed, en zeggen soms: “papa ga je nou weer die vragen stellen, daar heb ik nu geen zin in”. Dan stop ik. Tegelijkertijd is het een teken dat daar iets zit wat besproken moet worden.
Triggers vinden en ze uitschakelen
Met een Miles Barn coach onderzoeken we met uw kind gebeurtenissen zoals deze. Gebeurtenissen die heftig voor uw kind waren en zo veel mogelijk van de triggers die daarbij horen.
Zodra uw kind zich bewust wordt van de gebeurtenissen, de triggers tijdens die gebeurtenis en de reacties daarop, begint het kind te begrijpen waar de hypersensitiviteit vandaan komt.
Tijdens de 2e sessie met een van de kinderen die ik geholpen heb, ontdekten we een aantal exacte geluiden waarop het kind heftig reageerde. Dat ging heel precies, tot in het kleinste detail. Daarbij kregen we ook helder in welke situaties de gevoeligheid voor deze geluiden erger werd.
We hebben daarna nog een 3e gesprek gehad, maar was al niet meer nodig bleek tijdens het gesprek. En zo losten we in een paar uurtjes iets op, wat al lange tijd voor spanningen zorgde.
Omdat uw kind tijdens de gesprekken de triggers bewust ervaart en ze verwerkt in een niet-bedreigende situatie, gaat die overbelastende spanning eraf.
Het gedrag verbetert hierdoor snel, want de hooggevoeligheid neemt snel af.
Zoals u heeft kunnen lezen, heb ik een 180 graden ander standpunt over hooggevoeligheid als de psychologie. In de psychologie gaat men er van uit dat HSP aangeboren is.
Dat de genetische aanleg er is, dat is waar. Maar hoe die zich vervolgens bij een kind ontwikkeld, hangt toch echt samen met de levenservaringen van een kind: Hoe, waar, met wie, in welke omstandigheden groeit het op en welke dingen maakt het kind mee.
Genen en omgevingsfactoren, beinvloeden elkaar. Dat is hoe evolutie werkt.
HSP Test
Met deze vragenlijst kunt u beoordelen of u (of uw kind) hoogsensitief bent. Noteer de antwoorden:
- Vallen kleine details in uw omgeving u op?
- Heeft de stemming van andere mensen invloed op uw stemming?
- Bent u erg gevoelig voor pijn?
- Merk je dat je tijdens een drukke dag de behoefte hebt om u terug te trekken naar een plek waar minder prikkels zijn?
- Bent u gevoelig voor de effecten van cafeïne?
- Bent u snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren of luide sirenes?
- Heeft u een rijke en complexe innerlijke belevingswereld?
- Voelt u zich niet op het gemak bij harde geluiden?
- Raakt u diep ontroerd door kunst of muziek?
- Wilt u graag dingen volgens je geweten doen?
- Schrikt u snel?
- Voelt u zich opgejaagd als u veel moet doen in korte tijd?
- Heeft u snel door wat er moet veranderen als mensen zich niet prettig voelen in een fysieke omgeving (bijvoorbeeld het licht dimmen)?
- Raakt u geïrriteerd als mensen u te veel dingen tegelijk laten doen?
- Doet u erg uw best om te voorkomen dat u fouten maakt of dingen vergeet?
- Vermijd u gewelddadige films of series?
- Voely u zich niet prettig als er veel om u heen gebeurt?
- Kunt u zich niet goed concentreren of bent u snel geïrriteerd als u erge honger hebt?
- Brengen veranderingen in uw leven u van uw stuk?
- Vallen verfijnde geuren, smaken, geluiden of kunstwerken u op en geniet u daarvan?
- Heeft het vermijden van situaties die overweldigend zijn bij u een hoge prioriteit?
- Word u nerveus of trillerig wanneer u op uw vingers wordt gekeken, waardoor uw prestaties minder zijn dan gewoonlijk?
- Werd u als kind door uw ouders of leraren vaak als verlegen of gevoelig beschouwd?
HSP Test Uitslag
0 – 7 keer ja: niet hoogsensitief
U bent waarschijnlijk geen hoogsensitief persoon. Dat is alleen niet met zekerheid te zeggen, want als er bijvoorbeeld twee van de kenmerken heel erg van toepassing zijn op u, kan het toch zijn dat u hoogsensitief bent.
8 – 14 keer ja: sensitief
U bent waarschijnlijk wel sensitief, maar niet hoogsensitief. Dat kan een voordeel zijn, want u kunt wel veel aanvoelen, maar u ervaart niet de problemen die hoogsensitieve personen wel ervaren.
15 – 23 keer ja: hoogsensitief persoon
U bent waarschijnlijk hoogsensitief. U bent gevoeliger voor prikkels dan de meeste andere mensen.
Test van Elaine & Arthur Aaron
Bent u of uw kind hoogsensitief en heeft u of uw gezin daar last van? Welke tekenen heeft u waargenomen? Deel uw verhaal hieronder of bel 06 2523 4901.