Mijn Kind Heeft Hoofdpijn

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Mijn Kind Heeft Hoofdpijn

maart 14, 2022 Oudercoaching 0
girl reading while lying down

Hoofdpijn is super vervelend voor een kind, maar het is een alarmsymptoom: Je lichaam vraagt ergens aandacht voor. Zeker als het aanhoudende of regelmatig terugkerende hoofdpijn is. Dus het is goed dat het er is.

Alleen hebben we jarenlang geleerd: Hoofdpijn? Sinaspril. En later: hoofdpijn? Paracetamol. En geweldig dat dit kan, maar je lichaam vroeg ergens aandacht voor. Waarvoor is dat? Door die vraag op te lossen, los je de hoofdpijn namelijk echt op: je haalt de oorzaak weg.

Hoofdpijn was voor mijzelf van jongs af aan tot mijn 38e wekelijks terugkerende ellende. Bovendien werd het ongeveer 1x per maand migraine. Een dag plat, niet kunnen eten of drinken en geen licht verdragen.

Tot het van de een op de andere dag (eigenlijk: sessie) vrijwel volledig verdween. Inmiddels ben ik 45 en heb nog maar zelden hoofdpijn. Hoe dit werkt, lees je in dit artikel aan de hand van eigen ervaring en echte voorbeelden.

Kinderen met hoofdpijn

Wereldwijd lijden veel mensen aan hoofdpijn. Velen leren ermee leven. Voor velen lijken paracetamol en rust het enige medicijn. Het kan dus anders.

Het blijft voor mij bizar en een wonder dat ik nu, vooral bij kinderen, met slechts een paar simpele en misschien vreemde vragen, hoofdpijn kan laten verdwijnen (trouwens niet alleen hoofdpijn maar bijvoorbeeld ook overgevoeligheid voor licht of geluid).

Een voorbeeld van vorig jaar. Op maandag geef ik voetbaltraining aan het team van m'n dochter. Een van de meiden heeft erge hoofdpijn.

Ik vraag haar wanneer het is begonnen. “Vlak voor het laatste uur. Maar de hele dag was moeilijk.” Ze komt direct met een uitgebreide opsomming van een enorme pech dag. Snel pratend. Ratelend bijna.

Dat doet ze niet voor niks. Dit noem je “weg van de pijn”. Het kwam als reactie op de vraag “wanneer is het begonnen” en haar eigen antwoord.

De pijn, de hoofdpijn, begon vlak voor het laatste uur, want haar antwoord was spontaan. Daar moeten we het eerst maar eens over hebben.

Ik haal haar daarom na een tijdje uit de opsomming en stop het ratelen. Wacht even. We gaan even terug naar dat moment vlak voor het laatste uur.

En vraag: Is er vlak daarvoor misschien iets vervelends gebeurd? “Nee, niks.”

Haar lichaamstaal verraadt alleen iets heel anders.

Ok, zeg ik. Heeft dat niks een kleur, vorm, smaak, geluid of misschien anders?
(de vraag is niet optimaal, maar is goed genoeg blijkt snel)

Ze kijkt me met grote ogen aan. En ze zwijgt.

Een van de andere meiden zegt prompt: trainer, ik heb bijna iedere dag hoofdpijn. Bij mij heeft het een kleur. Het is zwart.

Al was de vraag ongewoon, er komt direct antwoord. Dat doet het brein nou eenmaal. En veel kinderen voelen onbewust aan, dat de vragen helpen. Hoe gek ze ook klinken. Zonder erover te oordelen.

Hoofdpijn oplossen met woorden? Tuurlijk…

“Heeft dat niks een kleur, vorm, smaak, geluid of misschien anders?” Het is zo'n vreemde vraag.

Twee meiden hebben spontaan antwoord gegeven. De een in woord, de ander zonder te spreken.

Ook al zei ze niks, haar lichaamstaal spreekt boekdelen. Er gebeurd van alles in haar hoofd. Het is direct te zien aan hoe ze staat. Haar innerlijke antwoord, is op dat moment genoeg. Ze hoeft het niet eens uit te spreken.

Ik vraag haar een halfuur later hoe het met de hoofdpijn is. “Huh, die is weg trainer”.

Ze heeft zelf verbindingen gelegd en nu is de druk eraf. Druk? Ja dus. Stress. Bloedneuzen en overgeven hangen niet voor niks vaak samen met hoofdpijn: Er is teveel druk in het lichaam.

Haar moeder stuurt een bericht dat ze vervelend en met hoofdpijn naar de training ging, en opgewekt weer thuiskwam.

Schitterend. Dit zijn de giften van het leven die onbetaalbaar zijn.

Hoe werkt dit?

De vraagtechniek (dit was een deel ervan) werkt omdat je gebruik maakt van hoe onze hersenen werken:

  • onze hersenen verwerken wat je meemaakt in het nu doorlopend;
  • onze hersenen verbinden die informatie met eerdere gebeurtenissen uit jouw leven. Jouw ervaringen in het nu worden dus direct verbonden met alle eerdere ervaringen;
  • onze hersenen verbinden de informatie hierdoor ook met de gevoelens die verbonden zijn aan die eerdere ervaringen;
  • onze hersenen kunnen niet anders dan het gevoel van die eerdere ervaringen weer op te roepen bij de nieuwe ervaring.

Lees bovenstaande 4 punten rustig en meermaals. Laat het op je inwerken.

Een voorbeeld van de werking van het brein

Je wordt als 10-jarige in het bos, terwijl je op de fiets zit terug uit school, onverwacht gebeten door een bruine hond. De hond rent blaffend achter je aan, springt omhoog en bijt zich vast in je kuitbeen. Auw! “Doet ie anders nooit”, zegt het baasje. Huilend van de pijn en schrik doorfietsen naar huis en vervolgens met mama een tetanus prik halen bij de dokter.

25 jaar later. Je wandelt in het bos met je dochter van 3. Er komt een bruine hond achter jullie aan gerend. De hond wil spelen, blaft en springt tegen je aan. Maar bijt helemaal niet. “Sorry van het springen, dat doet ie anders nooit”, zegt het baasje. Hij vind je vast heel lief, zegt het baasje tegen dochterlief.

De kans is nu erg groot dat je een onaangenaam gevoel hebt. Dat komt door de ervaring 25 jaar geleden. Je dochter echter, vind het leuk en is nieuwsgierig. Ze aait de hond.

Ze is nooit gebeten door een hond. Voor je dochter is het de 1e keer dat ze direct contact heeft met een hond.

Wat je nu als 35-jarige ervaart, is dat deze gebeurtenis direct verbonden wordt aan de gebeurtenis 25 jaar geleden. Dat komt door de overeenkomsten in beide gebeurtenissen.

De werking van het brein in je voordeel gebruiken

In het voorbeeld hierboven zijn verschillende details die overeenkomen. De hond is bruin, rent van achteren achter je aan, blaft en springt. Het baasje zegt: “Doet ie anders nooit”.

Allemaal overeenkomsten met de gebeurtenis 25 jaar geleden. Dit zijn triggers. Wat deze triggers min of meer doen, is jouw lichaam informeren dat er een situatie is die op meerdere manieren overeenkomt met een pijnlijke ervaring uit het verleden.

De triggers brengen jou kortom, in een verhoogde staat van alertheid. Terwijl er nu geen gevaar is. Alleen de overeenkomsten zijn al genoeg om toch dat gevoel van gevaar te activeren.

Het is zelfs mogelijk dat je de pijn in je kuit van de beet 25 jaar geleden voelt (terzijde: fantoompijn is dus echte pijn en met de vraagtechniek op te lossen).

Hopelijk ervaar je een soort juichgevoel na het lezen van bovenstaande voorbeeld.

Zo werkt het dus!

Door dit voor jezelf te gaan onderzoeken, ga je jouw hersens in je voordeel gebruiken:

  • Welke dingen geven je een slecht gevoel
  • Welke dingen houden je tegen om dingen te doen die je eigenlijk wilt doen
  • Welke dingen zorgen ervoor dat je je in bepaalde situatie niet fijn voelt

Door dit te onderzoeken met een coach, maakt je jezelf bewust van de triggers. En alleen dat feit al, de ontdekking van zulke triggers uit het verleden, zal het nare gevoel deels weghalen.

Een paar vragen aan het meisje met hoofdpijn, zonder dat er triggers specifiek benoemt of ontdekt werden, waren genoeg om de hoofdpijn op dat moment te laten verdwijnen.

Hoe dit kan begrijp ik zelf niet goed, omdat er eigenlijk voor mijn gevoel te weinig informatie is opgehaald. Dat zeg ik als ontvanger van de informatie. Het is ook niet belangrijk voor mij. Het meisje zelf heeft in haar eigen gedachten diverse verbindingen gelegd, simpelweg omdat de goede vragen werden gesteld.

Hoodpijn oplossen met woorden: Het lijkt voor jou als lezer misschien op toveren of voelt als onzin.

Dat is voor mij geen probleem. Haar hoofdpijn is weg. Daar gaat het om.

Wil je aan de slag? Bel 06 – 2523 4901 of neem hieronder contact op.

    Meer om te onderzoeken bij hoofdpijn

    • Heb je voldoende gedronken?
    • Heb je voldoende gegeten?
    • Heb je voldoende geslapen?
    • Heb je voldoende ontspannen?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontvang gratis het boek

    Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

    en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte