11 Stappenplan Om Examenstress Te Verminderen

De examens komen er weer aan voor veel scholieren, en daarmee de examenstress. Examenstress kan een enorme last zijn, vooral als je geen strategieën hebt om ermee om te gaan. Als je examenstress ervaart, zou je kunnen overwegen om naar drugs en medicijnen te grijpen, maar dat is niet de beste oplossing. Ze pakken symptomen aan, en niet de oorzaak.
Dus… In deze blogpost bespreken we het verschil tussen goede en slechte examenstress en hoe je met slechte examenstress om kunt gaan. Volg deze tips en maak je examens als een baas!
Goede en slechte examenstress: wat is het verschil?
Examenstress wordt veroorzaakt door de druk om goed te presteren op examens. Die druk kan komen van jezelf, je ouders, je vrienden, of de maatschappij in het algemeen. De druk zorgt voor een gevoel van angst, wat kan leiden tot allerlei mentale en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, zweten of een bonzend hart.
Examenstress kan zowel goed als slecht zijn. Goede examenstress motiveert je om te studeren en je best te doen. Het kan je helpen je te concentreren en goed te presteren op het examen. Het maakt je alert.
Slechte examenstress daarentegen geeft je een angstig en overweldigd gevoel. Het kan leiden tot uitstelgedrag en slechte prestaties op het examen. Je ervaart faalangst. Het gaat dus mis als examenstress doorslaat, en je tot last is.
Als je het gevoel hebt dat je je niet kunt concentreren of dat je aan het uitstellen bent, is dat een teken van slechte examenstress. Als je je gemotiveerd voelt en je studeert effectief, dan is dat goede examenstress.
Zo kun je zelf met examenstress omgaan, zonder spuiten en slikken..
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om zelf met examenstress om te gaan, zonder drugs.
- Zorg dat je mindset in orde is. Jij kunt dit. Je gaat het gewoon doen. Het gaat je lukken.
- Plan je examens in. Plan met deze app of download een planner en plan je dagen in, volgens de volgende punten.
- Plan tijd in om te leren. Tot het punt dat je het gevoel hebt dat je alles hebt gedaan wat je moet doen om te slagen voor het examen.
- Zoek en gebruik samenvattingen tijdens het leren. Zoek samenvattingen van je leerboeken. Het bespaart je tijd, en stress. Het versnelt de tijd die nodig is om alle leerstof te verwerken.
- Plan tijd in om oude examens te maken. Het is de beste manier om je voor te bereiden op je examen nadat je klaar bent met leren. Op examenoverzicht.nl vind je oude examens!
- Plan dagelijkse visualisatie. Visualiseer hoe je succesvol je examens zult afleggen. Stel je voor hoe het eruit ziet, hoe je wilt dat je examens gaan, en neem de tijd om dit dagelijks te visualiseren. De beste tijd om te visualiseren is in bed, vlak voordat je gaat slapen.
- Plan slaap in. Een goede nachtrust is essentieel om met examenstress om te gaan. Zorg ervoor dat je elke nacht minstens acht uur slaapt.
- Eet en drink gezond. Gezond eten dat ook lekker is helpt je lichaam en geest om te gaan met examenstress.
- Plan tijd in om te sporten. Lichaamsbeweging maakt endorfines vrij, die je stemming verbeteren en stress verlichten. Ga hardlopen, voetballen, fietsen, doe aan yoga of volg een dansles om examenstress te verlichten. Of download deze app.
- Plan tijd in om te mediteren: Plan tijd in om te mediteren. Meditatie kan je helpen je te concentreren en je geest tot rust te brengen. Probeer een geleide meditatie of ademhalingsoefeningen app om je te helpen ontspannen.
- Plan tijd in om te socialiseren: Plan ook tijd in om met vrienden of familie te hangen. Om te relaxen of om te praten over je examenstress.
En als laatste: Volg je planning! Loopt het anders, pas je planning dan direct aan.
Goeie tips, maar uhhh, dat ga ik toch niet doen..
Deze 11 tips nemen de meeste examenstress weg. Als uitstelgedrag echter op jouw lijstje staat, is de kans groot dat je de tips negeert en het gevoel hebt dat je je examens toch wel gaat verpesten.
Als dit het geval is, doe je waarschijnlijk aan zelf-sabotage. Dan heb je als allereerste ander werk te doen.
Neem contact met ons op als je je gestrest voelt en wel wat hulp kunt gebruiken. Welke symptomen heb je? Bel 06 2523 4901 of vul het onderstaande formulier in.