Heeft Mijn Kind Dyslexie?

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Heeft Mijn Kind Dyslexie?

maart 26, 2022 Oudercoaching 0
an illustration of women dancing made out of colorful papers

Dyslexie is een leesstoornis die het een kind moeilijk maakt om nauwkeurig en vloeiend te lezen. Het is de meest voorkomende leerstoornis. Het kind kan het gevoel hebben dat de letters dansen, alsof het carnaval is.

In deze blogpost bespreken we wat dyslexie is, wat de oorzaken zijn en enkele symptomen die ermee gepaard gaan. We zullen ook enkele oplossingen belichten die beschikbaar zijn om mensen die aan dyslexie lijden te helpen.

Wat veroorzaakt dyslexie?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie, maar de meest gangbare opvatting is dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Daar ben ik het mee eens. Ik wil het alleen op een andere manier zeggen, die het veel meer duidelijk maakt:

Dyslexie wordt veroorzaakt door trauma.

Een trauma is simpelweg een ander woord voor verwonding. In deze bedoel ik dat de oorzaak een mentaal wondje is, dat het gevolg is van een of meer slecht verwerkte stressvolle ervaringen.

Het zal niet lang meer duren, en dan kunnen we zien en bewijzen, dat trauma zichtbaar is in de hersenen en het DNA (Bessel van der Kolk).

Een trauma voorkomt zo dat cellen in de hersenen en het lichaam de verbindingen maken die ze zouden moeten maken.

Dyslexie komt in families voor, dus als je een ouder of broer met de stoornis hebt, is de kans groter dat jij het ook hebt. Die kans is om meerdere redenen groter.

 1. Genetisch. De genen komen overeen;
 2. Het geloof dat dyslexie in de familie voor komt, maakt het een zichzelf vervullende voorspelling.

Om het verband te leggen met trauma:

Trauma uit zich het eerst via de zwakste plekken in een lichaam (de genen). Sommige hebben zwakkere genen op taalgebied, terwijl bij anderen het zich juist via andere gebieden kan uiten. Bijvoorbeeld de darmen (allerlei intoleranties zoals lactose, gluten en meer).

Hoe herken je dyslexie bij je kind?

Er zijn verschillende symptomen van dyslexie, maar enkele van de meest voorkomende zijn problemen met het gehoor en met ritme.

Gehoor

Heeft uw kind buisjes gehad omdat het te kleine gehoorgang had? Dan is er ook kans op dyslexie. Door verminderde aanleg om te horen en luisteren, wordt de aanleg van die verbindingen in de hersenen vertraagd of vindt helemaal niet plaats. Gehoor, lezen en spraak hangen zo met elkaar samen.

Ritme

Heeft uw kind geen gevoel voor (woord)ritme, dan heeft het misschien moeilijkheden met het samenstellen van zinnen, en met rijmen. Uw kind is zich dan minder bewust van lettergrepen en klemtonen.

Kinderen met dyslexie kunnen ook moeite hebben met begrijpend lezen, vloeiend lezen en snelheid. Ze kunnen ook moeite hebben met spelling en schrijven. Ze kunnen bovendien letters compleet door elkaar halen, of bepaalde letters compleet over het hoofd zien.

Wat u kunt u doen als uw kind dyslexie heeft

Als u vermoedt dat uw kind dyslexie heeft, kunt u het beste met de leerkracht van uw kind praten. Heeft de leerkacht het ook waargenomen?

Er zijn vervolgens verschillende manieren waarop dyslexie kan worden behandeld. Naar mijn mening is de beste manier om dyslexie te genezen deze drie-traps-raket :

 1. het trauma te helen – blokkades weghalen
 2. parallel daaraan de leerkracht te vragen om specifieke dyslexie oefeningen – hersenen trainen
 3. leer uw kind een muziekinstrument te spelen – ritme leren, het gehoor trainen, connecties tussen hersenhelften versterken

Er ontstaat zo een 3-traps-raket om de hersenen van uw kind te helen en te motiveren om betere hersenverbindingen te maken.

Door als laatste ook het voedingspatroon onder de loep te nemen, zorgt u voor meer en betere voedingsstoffen om de hersenen schoon te houden en uw kind meer energie voor de groei te geven.

Heeft u het gevoel dat uw kind dyslectisch is? Welke symptomen heeft u waargenomen? Deel uw verhaal met ons hieronder, of bel 06 2523 4901

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang gratis het boek

  Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

  en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte