Heeft Mijn kind ADHD of ADD?

Heeft u een kind dat altijd aan het friemelen is en niet stil kan zitten? Of misschien is uw kind overdreven actief en heeft het moeite om zich op één taak te concentreren. Als dat zo is, kan het kind ADHD of ADD hebben. Beiden zijn labeltjes. Het grote nadeel van labeltjes op kinderen plakken leest u hier.
Een belangrijke vraag om te stellen is: Heeft uw kind last van de ADHD, of heeft U last van (de ADHD van) uw kind. Als u er last van heeft, en uw kind niet, is het een idee om met uzelf aan de slag te gaan. En niet met uw kind.
Het verschil tussen ADHD en ADD
Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen de twee termen, maar er zijn enkele belangrijke tekenen die u kunnen helpen bepalen welke uw kind heeft. In dit blogbericht bespreken we de verschillen tussen ADHD en ADD, en wat u kunt doen als u denkt dat uw kind een van deze twee labels heeft.
ADHD, of Attention Deficit Hyperactivity Disorder, wordt gekenmerkt door impulsiviteit, hyperactiviteit, en moeite met opletten. Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met stilzitten, kunnen voortdurend in beweging zijn, en kunnen gemakkelijk worden afgeleid. Ze kunnen ook moeite hebben met het opvolgen van instructies en het voltooien van taken.
ADD, of Attention Deficit Disorder, lijkt op ADHD maar heeft niet de hyperactieve component. Kinderen met ADD zijn meestal minder actief dan kinderen met ADHD en lijken vaak te dagdromen of in de war te zijn. Ze kunnen ook moeite hebben om zich op één taak te concentreren en kunnen gemakkelijk op een zijspoor worden gezet.
Als u denkt dat uw kind ADHD of ADD heeft en er zelf last van heeft, is het een goed idee om hulp te zoeken. Uw huisarts of mentale gezondheidsdeskundige kan een evaluatie uitvoeren om te bepalen of uw kind inderdaad een van deze labels heeft.
Zij kunnen u ook informatie geven over hoe u uw kind het beste kunt helpen met de symptomen om te gaan. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor zowel ADHD als ADD, dus aarzel niet om hulp te zoeken als u denkt dat uw kind er mogelijk mee te maken heeft.
Een behandelmethode die ADHD blijvend oplost
De beste methode om ADHD op te lossen is de trauma's die het kind heeft, op te lossen. Trauma is een ander woord voor pijn. Het gaat om het oplossen van pijn die een kind heeft, die nog actief is. Dat kan zowel geestelijke als lichamelijke pijn zijn.
Mentale pijn kun je geweldig helen, en daarmee de ADHD of ADD, door progressive mental alignment coaching.
Een PMA-coach zal met uw kind werken om de oorzaak van het ongewenste gedrag te vinden, door de prikkels die het gedrag oproepen te ontdekken.
Ongewenst gedrag is trouwens gedrag waar het kind zelf last van heeft. Als jij degene bent die er last van heeft, is het misschien handiger dat jij de sessies gaat doen. En niet je kind.
Tijdens de gesprekken ga je de oorzaken van triggers identificeren, en ze wegnemen. Deze methode vertrouwt niet op medicatie (symptoomonderdrukking).
In plaats daarvan helpt de coach uw kind om het gedrag blijvend te veranderen.
De PMA-vraagtechniek werkt omdat het gebruik maakt van hoe onze hersenen werken:
- onze hersenen verwerken informatie in het nu;
- onze hersenen verbinden de informatie van dit moment, met eerdere gebeurtenissen in uw leven. Uw ervaringen in het nu worden verbonden met alle eerdere ervaringen;
- onze hersenen associëren de informatie hierdoor ook met de gevoelens die verbonden zijn aan die eerdere ervaringen;
- onze hersenen kunnen niet anders dan het gevoel van die eerdere ervaringen weer oproepen bij de nieuwe ervaring.
Lees bovenstaande 4 punten rustig en meermaals. Laat het op je inwerken.
Wat zijn triggers van ADHD? (voorbeelden)
Alle gedrag is een reactie op iets anders. Als u een hand onder een te hete kraan houdt, trekt u de hand snel weg.
Dat is het eenvoudige principe van actie reactie. En dit principe geldt voor al ons gedrag.
Tegelijkertijd is het is onnatuurlijk en onlogisch als uw kind gedrag vertoont dat hem of haar niet dient. Dus waarom gebeurt het dan?
Het heeft te maken met alle levenservaringen van uw kind. Vooral de erg intense ervaringen. Zulke intense ervaringen zijn voor een kind de momenten waarop hij of zij het gevoel heeft gehad, de controle kwijt te zijn.
Op die momenten kan uw kind de situatie hebben overleefd door gedrag te vertonen dat nu deel uitmaakt van “de ADHD“.
Onze levenservaringen zijn uniek voor ons. Dit betekent dat voor ieder kind, de triggers van ADHD anders zijn.
Controleverlies voor uw kind, niet voor u
Een voorbeeld: U bent in een winkelcentrum met uw dochter van 2, en raakt haar kwijt. U raakt in paniek. Even later vindt u uw dochter terug bij de snoepafdeling, rustig kijkend naar alle mooie kleurtjes van de verpakkingen. Ze is er helemaal in verzonken en is zich van geen kwaad bewust.
Zij heeft geen moment de controle verloren, maar u wel. Dit moment is voor haar geen heftige ervaring, maar een leuke!
Was de situatie omgekeerd dan is het een ander verhaal.
U bent rustig de paskamer ingegaan met wat kleren en uw twee-jarige dochter ziet u ineens helemaal niet meer. Ze is u kwijt en begint heen en weer te lopen door de winkel en mama te roepen.
U bent zich van geen kwaad bewust en past rustig vier kledingstukken. Ondertussen is uw dochter u al vijf minuten kwijt.
In deze situatie is er mogelijk sprake van controleverlies van uw dochter. En het dient haar om druk heen en weer te lopen om u te zoeken, en om (mama) te roepen.
Waarom gedrag dat ooit zo nodig was, blijft hangen
Soms zijn deze ervaringen zo intens, en blijven bepaalde triggers van de ervaring continu aanwezig, dat uw kind in het gedrag blijft hangen.
Met de PMA-coach gaat uw kind op zoek naar deze voor hem/haar intense gebeurtenissen en de triggers die daarbij horen.
Doordat uw kind zich bewust wordt van de gebeurtenissen en zijn/haar reactie, en vanuit controle de situatie herbeleeft, begint het te begrijpen waar het gedrag vandaan komt. Hierdoor gaat het (ADHD) gedrag automatisch veranderen.
Denkt u dat uw kind misschien ADHD of ADD heeft? Welke tekenen heeft u waargenomen? Deel uw verhaal hieronder of neem contact op via 06 2523 4901.