Heb ik AD(H)D?

Coaching van kinderen, volwassenen, gezinnen en teams

Heb ik AD(H)D?

maart 16, 2022 Kindercoaching 0
adhd text

Ben je, of jouw kind, altijd aan het friemelen en kun je moeilijk stil zitten? Of ben je overdreven actief en heb je moeite om je op één taak te concentreren? Of kun je juist heel goed focussen, en is het juist moeilijk de aandacht te verleggen naar iets anders?

Dan ben je heel gewoon.

Maar volgens vele professionals kun je dan AD(H)D hebben. Beiden zijn labeltjes. Het grote nadeel van labeltjes op kinderen plakken leest u hier.

Natuurlijk heeft diagnosticeren (labelen) voordelen. Vooral als de diagnose klopt. Maar als de voorwaarden om aan een diagnose te voldoen zo enorm breed worden getrokken dat werkelijk iedereen er wel iets in herkent, dan is het belangrijker een andere vraag te stellen.

Heb je gevoel of gedrag waar je zelf last van hebt? Als anderen er last van hebben, en niet jijzelf, is het best een idee als die anderen met zichzelf aan de slag gaan. Heb je er zelf last van, lees dan verder.

Als je denkt dat jij of jouw kind AD(H)heeft en daar zelf last van heeft, is het een goed idee om hulp te zoeken. Dat begint bij de huisarts.

Zij kunnen je informatie geven over hoe je jezelf of jouw kind het beste kunt helpen met de symptomen om te gaan.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor AD(H)D, dus aarzel niet om hulp te zoeken als u denkt dat uw kind er mogelijk mee te maken heeft. Medicijnen zijn routine, methylfenidaat. Dat is symptoombestrijding. En fijn als het helpt!

Om de oorzaak te onderzoeken en weg te nemen is natuurlijk krachtiger op de lange termijn.

Is het nou ADHD of ADD?

ADD is tegenwoordig onder de noemer ADHD geschaard omdat ze zo veel overeenkomsten kennen in het gedrag. ADHD, of Attention Deficit Hyperactivity Disorder, wordt gekenmerkt door impulsiviteit, hyperactiviteit, of moeite met opletten. Kinderen of volwassenen met ADHD kunnen moeite hebben met stilzitten, kunnen voortdurend in beweging zijn, en kunnen gemakkelijk worden afgeleid. Ze kunnen ook moeite hebben met het opvolgen van instructies en het voltooien van taken.

Je kunt vaak dagdromen of in de war te zijn. Je kunt misschien geweldig focussen, maar moeite hebben om aandacht te verleggen. Je kunt moeite hebben om je op één taak te concentreren en kunnen gemakkelijk afgeleid worden van die taak.

ADD, of Attention Deficit Disorder, heeft niet de uitelijk hyperactieve component.

Als u denkt dat uw kind ADHD heeft en daar zelf last van heeft, is het een goed idee om hulp te zoeken. Dat begint bij de huisarts.

Zij kunnen je informatie geven over hoe jij of jouw kind het beste kan omgaan met de symptomen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor AD(H)D, dus aarzel niet om hulp te zoeken als je last ervaart en denkt dat dit AD(H)D is.

Een behandelmethode die ADHD blijvend oplost

De beste methode om ADHD op te lossen is te onderzoeken waar het gedrag en gevoel dat in uw kind wordt opgeroepen, vandaan komt. Wat zijn de triggers van het gedrag, de denkpatronen, het gevoel? Hoe is dit ontstaan? Meestal zijn we ons daar namelijk totaal niet van bewust.

En zodra we hier wel bewustzijn van krijgen, de triggers en het gedrag en gevoel dat hierdoor wordt opgeroepen, begint het gedrag en gevoel te veranderen. Het meest heftige gedrag en gevoel waarmee mensen geconditioneerd raken (zichzelf trainen), ontstaat door traumatische ervaringen.

Een traumatische ervaring is een gebeurtenis waarin je het gevoel hebt alle controle kwijt te zijn. Dat kan iets groots zijn, maar ook iets kleins zoals een aanvaring aan de eettafel over het leeg eten van een bord. Het zijn deze ervaringen die ons gedrag en gevoel vormen, en koppelen aan prikkels die we in die situaties waarnemen.

ADHD oplossen, gaat dus om het oplossen van controle verlies dat je hebt ervaren waarin je brein jou getraind heeft met bepaalde prikkels, gedrag, denken, zeggen en gevoel dat je in de weg zit. Nogmaals, omdat dit onderbewust gebeurd, zijn we ons er niet bewust van dit soort prikkels. Het gaat om je er bewust van te worden welke prikkels er zijn, en welk gedrag, gevoel, denken en zeggen door deze prikkels geactiveerd wordt.

Dit doe je door progressive mental alignment coaching. Een PMA-coach zal met u of uw kind werken om de oorzaak van het gedrag en gevoel waar je last van ervaart te vinden, door de bron van de prikkels die het gedrag en gevoel oproepen, te ontdekken.

Tijdens de gesprekken ga je de oorzaken van triggers identificeren, en ze wegnemen. En zo gedrag, gevoel, denken en doen blijvend te veranderen.

De PMA-vraagtechniek werkt omdat het gebruik maakt van hoe ons brein werkt:

 • ons brein verwerkt doorlopend informatie in het nu;
 • ons brein verbindt die informatie, met eerdere gebeurtenissen in uw leven. Uw ervaringen in het nu worden verbonden met alle eerdere ervaringen;
 • ons brein associeert de informatie hierdoor ook met de gevoelens die verbonden zijn aan die eerdere ervaringen;
 • ons brein kan hierdoor niet anders dan het gevoel van die eerdere ervaringen weer oproepen bij de nieuwe ervaring.
 • De meest relevante informatie die met elkaar verbonden wordt door ons brein, is ontstaat tijdens gebeurtenissen waarin je controleverlies hebt ervaren.

Lees bovenstaande punten rustig en meermaals. Laat het op je inwerken.

Wat zijn triggers van ADHD? (voorbeelden)

Alle gedrag is een reactie op iets anders. Als u een hand onder een te hete kraan houdt, trekt u de hand snel weg.

Dat is het eenvoudige principe van actie reactie. En dit principe geldt voor al ons gedrag.

Tegelijkertijd is het is onnatuurlijk en onlogisch als jij of jouw kind gedrag vertoont dat hem of haar niet dient. Dus waarom gebeurt het dan?

Een voorbeeld

Je bent in een winkelcentrum met jouw dochter van 2, en raakt haar kwijt. Je raakt in paniek. Even later vind je jouw dochter terug bij de snoepafdeling, rustig kijkend naar alle mooie kleurtjes van de verpakkingen. Ze is er helemaal in verzonken en is zich van geen kwaad bewust.

Zij heeft geen moment de controle verloren, maar jij wel. Dit moment is voor haar geen heftige ervaring, maar een leuke!

Was de situatie omgekeerd dan is het een ander verhaal.

Je bent rustig de paskamer ingegaan met wat kleren en jouw twee-jarige dochter ziet je ineens helemaal niet meer. Ze is je kwijt en begint heen en weer te lopen door de winkel en mama te roepen.

Je bent je van geen kwaad bewust en past rustig vier kledingstukken. Ondertussen is jouw dochter je al vijf minuten kwijt.

In deze situatie is er mogelijk sprake van controleverlies bij jouw dochter. En het dient haar om druk heen en weer te lopen om je te zoeken. Het dient haar ook om (mama) te roepen.

Waarom gedrag dat ooit zo nodig was, blijft hangen

Soms zijn deze ervaringen zo intens, en blijven bepaalde triggers van de ervaring continu aanwezig, dat jij of jouw kind dit gedrag opslaat als heel erg belangrijk. En hierdoor blijft dit gedrag actief.

Met de PMA-coach ga je op zoek naar deze intense gebeurtenissen en de triggers, gedrag, gevoel, denken en doen die daarbij horen.

Doordat je bewustzijn krijgt en vanuit controle dit soort “paskamer” situaties herbeleeft, krijg je inzicht wat jouw prikkels zijn en waar jouw gevoel, denken en doen vandaan komt. En hierdoor gaat het (ADHD) gedrag veranderen.

Denk je dat jij misschien ADHD hebt? Welke tekenen heb je waargenomen, welke uitdagingen heb je mee te maken? Deel jouw verhaal hieronder of neem contact op via 06 2523 4901.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontvang gratis het boek

  Het Geheim van een Gezond en Gelukkig Kind

  en de hondenbeet die de evolutiecode kraakte